CRAFTPEDIA ARTCADEMY

Home / Craftpedia


Ξύλο:
Ξύλο
Καλλιτεχνική κατασκευή του ξύλου

Καλλιτεχνική κατασκευή του ξύλου

Το βίντεο παρουσιάζει την κατασκευή του ξύλου από τον τεχνίτη Francesco Bartolucci. Ο τεχνίτης δουλεύει και διαμορφώνει το ξύλο από ένα αρχικό τεμάχιο ξύλου. Όλα τα είδη έχουν χειροτεχνία υψηλής ποιότητας, επειδή είναι όλα εξ ολοκλήρου χειροποίητα και ζωγραφισμένα στο χέρι.

  Χώρα:  Marche, Italy


Κανταβριανός Αλμπάρκας

Κανταβριανός Αλμπάρκας

Το Cantabrian albarca είναι ένα παπούτσι με ένα ξύλινο κομμάτι, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από την αγροτιά της Κανταβρίας. Η τέχνη του? Albarquero; (albarca? s maker) ήταν μια σημαντική συμπληρωματική δραστηριότητα για τους παραδοσιακούς εργαζόμενους στον τομέα και τη βοσκή. Τεχνική: το κομμάτι ξύλου αδειάζει για να χτίσει το "σπίτι" όπου θα μπαίνει το πόδι. Τελικά κόβεται διακοσμητικά. Απαιτεί περίπου 20-30 ώρες ανά κομμάτι. Υλικά: Είναι φτιαγμένο κυρίως από καστανιά, σκλήθρα ή σημύδα. Η φθορά αυτών των παπουτσιών αναφέρεται αρχικά σε ένα έγγραφο του 1667 του Βασιλιά Φιλίππου του IV. Χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύει τα πόδια από το νερό και τη βρωμιά του εδάφους όταν εργάζεται σε αγροδιατροφικά καθήκοντα. Τα "tarugos" του ή τα χαμηλότερα τακούνια δίνουν ανύψωση στο πόδι, διευκολύνοντας την ευκινησία κατά το περπάτημα.

  Χώρα:  Cantabria, Spain


Ξυλογλυπτική για διακοσμητικές χρήσεις

Ξυλογλυπτική για διακοσμητικές χρήσεις

Η ξυλογλυπτική είναι μια παραδοσιακή τέχνη όπου το ξύλο συγκομίζεται και διαμορφώνεται στο επιθυμητό σχήμα. Χρησιμοποιείται λεμονιά, δρυς, δαμασκηνιά, κερασιά, καρυδιά ή αχλάδια. Τα βασικά εργαλεία είναι τα μαχαίρια, οι σμίλες, τα τρυπάνια και τα πλατφόρμες. Τα αλυσοπρίονα χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή μεγάλων αντικειμένων. Ως τεχνική χρησιμοποιείται μια γραμμή κοπής, τραχιά κοπή, πλαστική κοπή ή ανεστραμμένη κοπή. Η επιφανειακή επεξεργασία γίνεται με πάκτωση, βαφή, αποτρίχωση ή ζωγραφική. Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 λαϊκοί ξυλογλυπτών στη Σλοβακία. Είναι αφιερωμένα στη δημιουργία γλυπτών, αναγλύφων, καθώς και διάφορα ξύλινα εργαλεία. Στο έργο τους επικρατούν λαϊκά, φυσικά και θρησκευτικά κίνητρα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα μηχανικά σκαλισμένα βηθλεμεία, τα μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στους δήμους Rajecka Lesna, Terchova και Horni Lidec. Η τσεχοσλοβακική βέλεμη από το χωριό Horni Lidec έχει περισσότερα από 100 σκαλιστά κτίρια και 220 φιγούρες, εκ των οποίων 75 κινούνται επίσης. Στην προεπισκόπηση βίντεο ο κύριος της παραγωγής λαϊκής τέχνης Milan Stieranka παράγει μια διακοσμημένη ξύλινη κούπα. Η κούπα αποτελείται από μια διακοσμητική λαβή και μια κούπα με έναν πυθμένα. Πρώτον, κάνει ένα γραφικό κύριο της λαβής, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρει στο ξύλο. Η ακαθάριστη κοπή ακολουθείται από την κοπή των λεπτομερειών. Η αυλάκωση κόβεται στην κούπα, αφού η κούπα έχει εμποτιστεί με το ζεστό νερό, εξαπλώνεται και εισάγεται ο πυθμένας. Τέλος, η κούπα ενώνεται με τη λαβή και τελειώνει.

  Χώρα:  whole Slovakia


Πρόγραμμα αποκατάστασης: πάγκος κήπου αντίκα

Πρόγραμμα αποκατάστασης: πάγκος κήπου αντίκα

Το βίντεο δείχνει την υλοποίηση ενός τυπικού πάγκου στον κήπο του Βελγίου από έναν ξυλουργό. Πρώτον, δουλεύει και ακονίζει το ξύλο με ακρίβεια. Στη συνέχεια, βάζει μαζί τα δύο κομμάτια του ξύλου με τα πόδια του πάγκου, τα οποία είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο. Τέλος, βερνίκει τον πάγκο.

  Χώρα:  Belgium


Σκαλισμένα ξύλινα σκεύη

Σκαλισμένα ξύλινα σκεύη

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ξυλογλυπτικής. Στην πραγματικότητα, ξυλογλυπτική είναι μια από τις πρώτες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για να φτιάχνουν έργα μεγέθους. Επί του παρόντος, αυτές οι τεχνικές είναι γνωστές ως διακοσμητικά στοιχεία και εφαρμόζονται σε φιγούρες και αντικείμενα. Ένα δείγμα ξυλόγλυπτων σκευών, από την Cortelazor, Huelva

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Huelva


Χειροτεχνία στην υπηρεσία της τελευταίας τεχνολογίας

Χειροτεχνία στην υπηρεσία της τελευταίας τεχνολογίας

Η επένδυση είναι μια τεχνική τεχνική διακόσμησης που βασίζεται σε γεωμετρικές συνθέσεις που κατασκευάζονται με ένθετα μαργαριταριών, οστών και ευγενών ξύλων: ένα από τα σημάδια της κουλτούρας της Γρανάδας, καρπός της αραβικής κληρονομιάς στο AL-Andalus. Μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικά είδη ξύλου όπως μαόνι, έβενο, παλο-σάντο, καρυδιά ή αυτά από οπωροφόρα δέντρα, καθώς και οστά και μέταλλο. Αυτά τα κομμάτια διαφορετικών υλικών είναι κολλημένα σε μια ξύλινη επιφάνεια μέχρι να καλυφθούν πλήρως, το οποίο στη συνέχεια γυαλίζεται στο τελικό του φινίρισμα.

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Granada


Artesonado - Mudejar Λάξευση και δοχεία

Artesonado - Mudejar Λάξευση και δοχεία

Το Artesonado είναι το όνομα για μια εξαιρετικά διακοσμητική ταπετσαρία στην ισπανική αρχιτεκτονική mudéjar, συνήθως από ξύλο ή πέτρα. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη «artesa», μια ρηχή λεκάνη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων.

- Το αντικείμενο αντιπροσωπεύει μια ξύλινη οροφή που έχει κατασκευαστεί.

- Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι το «artesonado mudejar», δηλαδή η ξυλογλυπτική. .

- Η γεωγραφική περιοχή είναι η Δυτική Ανδαλουσία στην Ισπανία, που χρονολογείται γύρω στον 16ο και τον 17ο αιώνα. Αυτό το βίντεο δείχνει έναν Ισπανό τεχνίτη που εξηγεί διάφορες τεχνικές ξυλογλυπτικής και συγκεκριμένα αυτή την τέχνη.

  Χώρα:  Andalusia, Spain


Εικόνες κατασκευασμένες από ξύλο και δέρμα που χρησιμοποιούνται για θεάτρου σκιών

Εικόνες κατασκευασμένες από ξύλο και δέρμα που χρησιμοποιούνται για θεάτρου σκιών

Οι αριθμοί για το σκιώδες θέατρο παράχθηκαν χρησιμοποιώντας δέρμα προβάτου και φυτικές ίνες ξύλου ή φυτικής προέλευσης, ειδικά οι ίνες σχηματίζουν έναν τύπο κολοκύθας που στεγνώθηκε και στη συνέχεια μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χαράξει τα σχήματα. Μερικές φορές οι μορφές ήταν χαραγμένες στο δέρμα των προβάτων και στη συνέχεια προσαρτήθηκαν στο ξύλο για να τους κάνουν να ρομποσιάζονται. Οι αριθμοί έπειτα ζωγραφίστηκαν με φυσικά χρώματα για να έχουν την απαιτούμενη εμφάνιση. Η παραγωγή των στοιχείων είναι συνεχής μέχρι σήμερα και πολλές χρησιμοποιούνται ως αναμνηστικά και παράγονται με τη χρήση νέων πιο εύκολων υλικών. οι αριθμοί συνήθως αντιπροσωπεύουν τους καθημερινούς ανθρώπους και τα φανταστικά χαρακτηριστικά όπως οι βασιλιάδες και οι δράκοι και συνηθίζουν να συνθέτουν ιστορίες για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους.

  Χώρα:  Cyprus


Κατασκευή Taracea - Ξύλινα κιβώτια

Κατασκευή Taracea - Ξύλινα κιβώτια

Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται είναι μερικά ξύλινα κουτιά διακοσμημένα με την τεχνική Taracea.

- Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται είναι το ξύλο ως το κύριο υλικό. Μπορείτε επίσης να βρείτε άλλα υλικά όπως το μαργαριτάρι, το χελώνα ή το ελεφαντόδοντο .

- Η γεωγραφική περιοχή προέλευσης είναι η πόλη της Γρανάδας από τον 14ο αιώνα. Εδώ θα βρείτε ένα βίντεο που δείχνει πώς οι τεχνίτες αυτού του τέχνης δημιουργούν κουτιά στη Γρανάδα (Ισπανία).

  Χώρα:  Granada, Spain


Κατασκευή μάσκας της Σαρδηνίας

Κατασκευή μάσκας της Σαρδηνίας

Το βίντεο παρουσιάζει την κατασκευή της τυπικής μάσκας της Σαρδηνίας, πολύ δημοφιλής σε όλη την περιοχή για τη χρήση της κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την παραδοσιακή μάσκα είναι το ξύλο. Οι τεχνίτες παραδοσιακά χρησιμοποιούν ξύλο αχλαδιών. Η τομή της μάσκας γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα: ο κορμός αφήνεται να ωριμάσει μακριά από το φως και την υγρασία, από 3 έως 6 μήνες. Στη συνέχεια, οι τεχνίτες διαμορφώνουν και εξομαλύνουν τη μάσκα. Τέλος, γίνονται οι τελευταίες πινελιές: επιλέγονται τα διακοσμητικά σύμβολα και γίνονται τα γλυπτά.

  Χώρα:  Ιταλία


Παραδοσιακές κατασκευές στέγες βότσαλα

Παραδοσιακές κατασκευές στέγες βότσαλα

Αυτή η τεχνική χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Το κούτσουρο ξεφλουδίζεται και κόβεται σε μικρότερα τμήματα και στη συνέχεια χωρίζεται κατά μήκος των κόκκων.

Η διάσπαση κατά μήκος των κόκκων είναι σημαντική επειδή επιτρέπει την απορροή των βροχοπτώσεων εύκολα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λεπτό επιμήκη τεμάχιο ξύλου, 60 cm και τυχαία πλάτη, περίπου 10 - 15 cm.

Η επιμήκης μορφή είναι μια αρχαϊκή κλασική περικοπή, αλλά μπορούν να συναντηθούν και άλλα σχήματα.

Στη συνέχεια, το ξύλο είναι χωρισμένο σε πράσινο χρώμα και επεξεργάζεται με βαρύ μαζούτ για να αποτρέψει την επίθεση ξύλου και στη συνέχεια να αφήσει ξηρό εξωτερικό σχήμα για 2-3 μήνες. Στη συνέχεια, τα πλακίδια τοποθετούνται σε επικαλυπτόμενες σειρές σε όλη την οροφή.

  Χώρα:  Romania/Transilvania


Παραδοσιακή τεχνική ξυλογλυπτικής

Παραδοσιακή τεχνική ξυλογλυπτικής

Πριν και κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, μόνο οι ευγενείς, εκείνοι με ιστορική και κοινωνική θέση είχαν το προνόμιο να κατέχουν αυτές τις πύλες. Οι πύλες θεωρούνταν ότι έχουν πολιτιστικό ρόλο. Παραδοσιακές ξύλινες πύλες βρίσκονται συχνά στην είσοδο των πόλεων και άλλων δημόσιων χώρων.

Οι αρχικές πύλες είναι δομημένες με τρεις πυλώνες που χρησιμοποιούνται ως στήριγμα για δύο εισόδους και μια οριζόντια άνω στύλο με κάλυμμα στέγης βότσαλα. Η πύλη έχει μια στενή είσοδο και μια ευρεία πόρτα για μεγάλα οχήματα, αγροτικό εξοπλισμό, φορτία σανού, άλογα και βόδια.

Οι λεπτομέρειες στο σχέδιο είναι μεγάλες, με γεωμετρικά, ζωογραφικά, ανθρωπόμορφα μοτίβα, από τα οποία συνηθέστερα βρίσκεται το σχοινί. Χρησιμοποιώντας ξύλο από τοπικές βελανιδιές, ο τεχνίτης έχει σκαλισμένα με εξειδίκευση μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές ξύλινες πύλες, εισόδους σπιτιών, κολώνες και βεράντες.

Η οικογένειά του έχει αυτή την παράδοση, κάτι που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν σήμερα. Μια πύλη μετρά περίπου 10 πόδια ύψος και το βάθος ενός σχοινιού σκάλισμα είναι περίπου 2 ;. Το ξύλο κόβεται το χειμώνα, όταν είναι το πιο ξηρό, στη συνέχεια ξεφλουδιζεται και αποξηρενεται. Κόβεται στο πριονιστήριο.

  Χώρα:  Romania/Maramures


Παραδοσιακό ξύλινο τραπέζι διακοσμημένο με το χέρι

Παραδοσιακό ξύλινο τραπέζι διακοσμημένο με το χέρι

Η ταινία δείχνει τη διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου μπουφέ που είναι πλούσια διακοσμημένο στο χέρι στο στυλ Podhale. Ο συγγραφέας, δάσκαλος τοπικής και καλλιτεχνικής ξυλουργικής Marian Stryczula-Masniak από το Zakopane (Πολωνία), απονεμήθηκε πολλές φορές σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς βιοτεχνίας για τα ξύλινα έργα του.

  Χώρα:  Poland, Podhale


Παραποτάμια ξυλουργική

Παραποτάμια ξυλουργική

Η ξυλουργική ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων σκαφών σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο παραθαλάσσιος ξυλουργός είναι επαγγελματίας χιλιάδων ετών, που εντοπίζει, ψιλοκομίζει, κόβει και συναρμολογεί στην παραλία τα διάφορα κομμάτια που αποτελούν τη δομή των ξύλινων σκαφών, των οποίων το αποτέλεσμα δεν φαίνεται μέχρι το τέλος. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι το ξύλο και τα εργαλεία είναι τα παραδοσιακά προϊόντα του ξυλουργικού εμπορίου. Οι τεχνικές περικοπής ξυλουργών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αφού μια πιο σύγχρονη και περίπλοκη τεχνολογία μετατοπίζει αυτό το εμπόριο που δεν είναι πολύ κερδοφόρο. Επί του παρόντος, τα παραθαλάσσια ξυλουργικά προϊόντα έχουν αφεθεί μόνο για την επισκευή, τη συντήρηση και την κατασκευή μικρών σκαφών, καθώς και για την κατασκευή αντιγράφων ιστορικών πλοίων και αναπαραγωγών παλαιών σκαφών, όπως η «jábega malagueña», μια μεσογειακή λέμβος κωπηλασίας φοινικικής προέλευση.

  Χώρα:  Andalusia, Spain


Περιστροφή ξύλου

Περιστροφή ξύλου

Η περιστροφή του ξύλου (στροφή) είναι μια μέθοδος επεξεργασίας ξύλου, όπου το προϊόν περιστρέφεται σε ένα τόρνο που ονομάζεται πικάπ και το ξύλο απομακρύνεται εν μέρει με τη βοήθεια των σμίλων. Είναι μια γρήγορη, ακριβής και ακριβής τεχνική διαμόρφωσης που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλες κλασσικές τεχνικές ξυλουργικής. Τα εργαλεία ύφανσης, τα μαγειρικά σκεύη, τα εξαρτήματα επίπλων και τα παιχνίδια παρήχθησαν κάποτε χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική. Ο Juraj Leporis από την πόλη Prievidza ήταν θρυλικός μεταξύ των παραγωγών που εργάζονταν με αυτήν την τεχνική. Στην προεπισκόπηση βίντεο είναι το προφίλ του Eduard Hupka, που απονέμεται με τον τίτλο Master of folk-art production για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της έκλυσης μετάλλου σε ξύλο με τεχνική περιστροφής ξύλου. Παράγει κύπελλα και κηροπήγια διακοσμημένα με ορείχαλκο. Αυτός ο πλοίαρχος συνήθως επιλέγει, προετοιμάζει και στεγνώνει τον εαυτό του. Εργάζεται με αποξηραμένο σκληρό ξύλο, προτιμώντας δαμάσκηνο, αλλά χρησιμοποιεί επίσης ξύλο καρυδιού, κερασιού και τέφρας. Η όλη διαδικασία, από την επεξεργασία των κορμών έως το τελικό προϊόν, διαρκεί από τέσσερα έως πέντε χρόνια λόγω της μεγάλης ωρίμανσης του ξύλου.

  Χώρα:  The whole Slovak republic, especially the northern regions and Kopaniciarska area of Stara Tura and Nove Mesto nad Vahom


Στυλ τέχνης ξυλουργική Zakopane

Στυλ τέχνης ξυλουργική Zakopane

Οι ρίζες του Ζακοπάνη στυλ επιστρέφουν στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το Κίνημα Τεχνών και Χειροτεχνίας ήταν σε πλήρη άνθιση. Δημιουργήθηκε από τον Stanislaw Witkiewicz, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Zakopane το 1890 για λόγους υγείας. Η πρώτη Σχολή Ξυλογλυπτικής είχε λειτουργήσει σε αυτή την πόλη από το 1876, όπου εκπαιδεύονταν επαγγελματίες τεχνίτες. Οι πρώτες προσπάθειες να χρησιμοποιήσετε το στολίδι Podhale σε καλλιτεχνικές τέχνες εμπλέκονταν στο σκαλιστό κόσμημα σε ξύλινα έπιπλα; καρέκλες, κρεβάτια και οθόνη. Στο Ζακοπάνε το περιφερειακό κίνημα αρχιτεκτονικής και ο ξαδέλφος του, η περιφερειακή εφαρμοσμένη τέχνη, παραμένει ζωτικής σημασίας και σήμερα. Η ταινία δείχνει τη διαδικασία δημιουργίας του ταμείου του Zakopane.

  Χώρα:  Poland, Podhale, Zakopane


Σχεδιάζοντας δέντρο παπουτσιών

Σχεδιάζοντας δέντρο παπουτσιών

Το δέντρο παπουτσιών χρησιμοποιήθηκε για να κάνει παπούτσια στο παρελθόν, τα παπούτσια ήταν έθιμο και πολλά παπούτσια δεν ήταν χρήσιμα μετά από λίγο, έτσι ώστε ως ένα προϊόν που χρησιμοποιήθηκαν για διακόσμηση. Συνήθως ζωγραφισμένα και με μεγάλη δημιουργικότητα μεταμορφώθηκαν σε νέα χειροτεχνήματα, έργα τέχνης. Ένα από αυτά τα δέντρα παπουτσιών χρησιμοποιήθηκε ως δώρο σε όλους τους επίσημους καλεσμένους του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 στην Πάφο .- Η αναβίωση των παλαιών παπουτσιών με σύγχρονο υλικό που σήμερα είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου

  Χώρα:  Cyprus


Χειροποίητο ξύλινο μανιτάρι - σουβενίρ από το Βέλγιο

Χειροποίητο ξύλινο μανιτάρι - σουβενίρ από το Βέλγιο

Το βίντεο δείχνει την υλοποίηση ενός ξύλινου μανιταριού-σουβενίρ από έναν τεχνίτη με αρχαίο όργανο. Δουλεύει και δέχεται το ξύλο, δίνοντας το σχήμα του μανιταριού.

  Χώρα:  Belgium