CRAFTPEDIA ARTCADEMY

Home / Craftpedia


Γυαλί, κεραμικά, και αγγειοπλαστική:
Γυαλί, κεραμικά, και αγγειοπλαστική
Δοχεία νερού Λαπήθου

Δοχεία νερού Λαπήθου

Η τέχνη της κεραμικής κεραμικής, που προέρχεται από το Βυζάντιο, εμφανίστηκε στην Πάφο και τη Λάπηθο τον 14ο αιώνα μ.Χ. Η πρώτη ύλη για την κεραμική ήταν - και συνεχίζει μέχρι σήμερα - πηλός, που στην περίπτωση της κεραμικής Λαπήθου πρέπει να είναι πολύ καλή ποιότητα, απαλλαγμένη από ξένα σώματα, κολλώδη και λεπτή. Αυτός ο τύπος πηλού, ο οποίος μπορεί να βρεθεί μόνο στη Λάπηθο, ονομάστηκε κουλιαστικός, από τον τρόπο με τον οποίο μεταποιείται. Στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και την επομένη, η κάθοδος των Μικρασιατών τεχνιτών αποδείχθηκε σημαντική ορόσημο στην ιστορία της κεραμικής Λαπήθου. Η τέχνη της αγγειοπλαστικής είναι βαθιά ριζωμένη στη Λάπηθο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους κατοίκους. Κάποιοι τεχνίτες θα μπορούσαν να προσθέσουν την ικανότητα; μετά την υπογραφή τους στις δημιουργίες τους, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερη τιμή. 

  Χώρα:  Cyprus


Η τέχνη της εμφάνισης γυαλιού

Η τέχνη της εμφάνισης γυαλιού

Η τέχνη της εμφάνισης γυαλιού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή κατά μήκος των ακτών της Φοινίκης στις 20 π.Χ. Αυτή η νέα τεχνική άλλαξε τη χρήση γυαλιού από κοσμήματα και στολίδια σε αναγκαιότητες. Η εμφύσηση γυαλιού από αγγεία και αντικείμενα τέχνης γίνεται ακόμα βασικά με τον ίδιο τρόπο όπως έγινε αρχικά. Οι φυσητήρες γυαλιού βουτούν σε ένα σωλήνα σιδήρου στο τήγμα και ρίχνουν μια μικρή ποσότητα τετηγμένου γυαλιού στο τέλος. Στη συνέχεια, κυλούν το τετηγμένο γυαλί σε ένα κουπί ή μεταλλική πλάκα για να του δώσει ένα αρχικό σχήμα. Φυσώντας στο σωλήνα δημιουργούν μια φούσκα και με ξύλινα κουπιά με τρύπες και υγρές εφημερίδες σχηματίζουν το γυαλί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψαλίδια για να κόψετε το μαλακό γυαλί. Επιπλέον τετηγμένο γυαλί μπορεί να εφαρμοστεί και να διαμορφωθεί σε μίσχους, λαβές και άλλα διακοσμητικά έργα τέχνης. Το ζεστό κομμάτι γυαλικών μπορεί να βυθιστεί σε τετηγμένο γυαλί με ένα αντίθεση χρώματος. Γυαλί όλων των τύπων μπορεί να χρωματιστεί με την προσθήκη μετάλλων, οξειδίων μετάλλων ή άλλων ενώσεων στο τήγμα.

  Χώρα:  Europe


Η παράδοση και η καινοτομία ενώνουν την κεραμική από τη Μεσόγειο

Η παράδοση και η καινοτομία ενώνουν την κεραμική από τη Μεσόγειο

Ο Αλμεριανός καλλιτέχνης Antonio Flores έχει αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στον κόσμο της κεραμικής. Από πολύ μικρή ηλικία νιώθει πάθος για αυτό τις χειροτεχνίες και αποφάσισε να σπουδάσει Εφαρμοσμένες Τέχνες και Καλλιτεχνικά Επαγγέλματα με ειδικότητα στην Κεραμική Τέχνη. Στα χρόνια της καριέρας του χρησιμοποίησε το επάγγελμά του για να εργαστεί με την εκπαίδευση νέων τεχνιτών. Δίνει επίσης μαθήματα σε υποβαθμισμένες ομάδες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέθοδο κοινωνικής ένταξης. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργικότητας για τη συνεχή εκπαίδευσή του και την έρευνα νέων τεχνικών και για την διατήρηση πάντα στενής σχέσης μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας. Ορισμένες από τις τέχνες του περιλαμβάνουν κεραμικές αναπαραγωγές κομμάτια από τη νεολιθική περίοδο καθώς και ισπανόφωνες-μουσουλμανικές τέχνες που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλμερίας. Σήμερα το έργο του επικεντρώνεται στη δημιουργία σχεδίων επιτραπέζιων ειδών, έργο που τον έφερε σε επαφή με διάφορα εστιατόρια γύρω από την Ισπανία.

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Almería


Κατασκευή μάσκας Gille

Κατασκευή μάσκας Gille

Το Καρναβάλι Binche είναι το πιο γνωστό γεγονός καρναβαλιού στο Βέλγιο. Υπάρχουν αποδείξεις για το καρναβάλι Binche από το 1395, όταν οι άνθρωποι συνάντησαν γύρω από μια φωτιά την ημέρα του Marti Gras για να γιορτάσουν το τέλος του χειμώνα, αλλά το Καρναβάλι όπως το γνωρίζουμε σήμερα χρονολογείται από το 1500. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας είναι το "Gille ; μια αγροτική μάσκα, που φορούσε ο καθένας στο Marti Gras και αυτή η φορεσιά είναι απόλυτα χειροποίητη. Στο βίντεο υπάρχει ένα παράδειγμα κατασκευής μάσκας Gille. Ο τεχνίτης εξηγεί ότι χρησιμοποιεί το βασικό καλούπι για να δώσει τη μάσκα τη σωστή μορφή. Στη συνέχεια ζωγραφίζει στις μάσκες το τυπικό μουστάκι και τα γυαλιά.

  Χώρα:  Belgium


Κεραμίστας

Κεραμίστας

Ο Κεραμίστας Damián Ponce γεννήθηκε το 1951. Είναι ιδιοκτήτης εργαστηρίου που βρίσκεται στο χωριό Cordovan Castro del Río από το 1975. Όταν ήταν 19 ετών, αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του στο επάγγελμά του και άρχισε να σπουδάζει κεραμικά. Ήταν μέλος της Ανδαλουσιανής Ομοσπονδίας Τεχνίτων, όπου μεταδίδει μια νέα έννοια των βιοτεχνιών με ταπεινότητα. Το 2014 του απονεμήθηκε η κάρτα Master Artisan από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας για την καριέρα του ως τεχνίτης. Στο εργαστήριό του, κατασκευάζει μοναδικά κεραμικά κομμάτια, από τα οποία τα πιο δημοφιλή είναι τα αντίγραφα του "Las Meninas"; ("Οι κυρίες που περιμένουν;").

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Cordova


Κεραμική από την Πάφο

Κεραμική από την Πάφο

Η κεραμική στην Κύπρο χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αγγειοπλαστική από πηλό στην καθημερινή τους ζωή εκείνη τη στιγμή και μάλιστα διακοσμούσαν τα σπίτια τους μαζί τους. Οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής ήξεραν ήδη πώς να δημιουργήσουν ένα λούστρο και είχαν αναπτύξει τεχνικές στίλβωσης. Τα κεραμικά ήταν συχνά διακοσμημένα με μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής και κεραμικές μάσκες χρησιμοποιήθηκαν στις τελετουργίες των θρησκευτικών τελετών. Θεωρείται ότι οι πιο εντυπωσιακές μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα εφευρέθηκαν ήδη από την Πρώιμη και τη Μέση Νεολιθική περίοδο. Την ίδια εποχή μας δόθηκαν πολυάριθμα αγαλματίδια πρώιμης τερακότας, κυρίως γυναικείας μορφής. Τα πήλινα ειδώλια ήταν σημαντικά στα ιερά ιερά καθώς και στα νοικοκυριά

  Χώρα:  Paphos, Cyprus


Μοναδικά κομμάτια για την ανάκτηση της καλλιτεχνικής υπόστασης της αγγειοπλαστικής

Μοναδικά κομμάτια για την ανάκτηση της καλλιτεχνικής υπόστασης της αγγειοπλαστικής

Πέραν των 20 ετών προηγουμένως, ο Matthew Weir έφτασε στο χωριό Níjar, στην Αλμερία, από το Λονδίνο. Αυτός ο τεχνίτης δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα βρει το επαγγελματικό μέλλον του στην παράδοση αυτού του τόπου. Σύντομα ενδιαφέρθηκε από τα μυστικά της κεραμικής και έμαθε πώς να χρησιμοποιήσει τον τροχό του αγγειοπλάστη στο εργαστήριο των αδερφών Góngora. Το 2000 γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Níjar, το οποίο δείχνει κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, οπότε η κληρονομιά δεν εξαφανίστηκε. Εφαρμόζει την ξυλογραφία και τις δεξιότητές του στα έργα του, κάτι που τα καθιστά μοναδικά.

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Almería


Πάθος για κεραμική τέχνη

Πάθος για κεραμική τέχνη

Όταν ήταν μικρό αγόρι, ο Cordovan Miguel Ángel Torres γνώριζε ότι ήθελε να γίνει κεραμίστας και αγγειοπλάστης. Σήμερα, στην ηλικία των 50 ετών, έχει την διάκριση Master Artisan που απονέμεται από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Έλαβε αυτή την αναγνώριση το 2014. Στο εργαστήριό του στη La Rambla, στην επαρχία Cordova, εργάζεται με πηλό και πέτρα. Είναι ένας αυτοδίδακτος τεχνίτης και ένας ενοποιημένος επιχειρηματίας. Διευθύνει τη δική του εταιρεία από το 1999 και, επί του παρόντος, προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις του σε νέες γενιές, ώστε να μην πεθάνει αυτό το εμπόριο. Όλες οι δημιουργίες του είναι απόλυτα παραδοσιακές, από τα κομμάτια μέχρι το βερνίκι που τα διακοσμεί.

  Χώρα:  Spain/Andalusia/Cordova


Παρουσίαση του TOURROULAGE

Παρουσίαση του TOURROULAGE

Το βίντεο δείχνει την τεχνική του "tourroulage"; που χρησιμοποιούνται από τους Βέλγους τεχνίτες για τη δημιουργία αντικειμένων με κεραμική, όπως τα αγγεία διαφορετικών σχημάτων και μεγέθους. Η τεχνική συνίσταται στη χρήση λίγων οργάνων, που διαμορφώνουν την κεραμική μόνο με τα χέρια και τα δάχτυλα.

  Χώρα:  Belgium


Τεχνική χρωματισμένης υάλου

Τεχνική χρωματισμένης υάλου

Αυτό το στοιχείο αντιπροσωπεύει ένα τυπικό έγχρωμο παράθυρο εκκλησίας ή μολύβδου, επίσης γνωστό ως μολυβοποιημένα παράθυρα φτιαγμένα από "μολυβδο", το έγχρωμο συγκολλημένο γυαλί. Οι προβολείς, τα φώτα με μόλυβδο ή τα παράθυρα με μολυβδούρα είναι διακοσμητικά παράθυρα κατασκευασμένα από μικρά τμήματα από γυαλί που στηρίζονται σε μολύβι.

- Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι "βαμμένη"και συντηρούνται μαζί

.- Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται είναι το γυαλί που ονομάζεται; μωσαικό; το οποίο είναι κατασκευασμένο από μικρότερα κομμάτια από γυαλί για να δημιουργήσει τεράστια τμήματα από γυαλί που θα γίνουν παράθυρα. Αυτό το μωσαικό είναι συνήθως κατασκευασμένο από μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό, ορείχαλκο ή ορείχαλκο.

-Η τεχνική αυτή ξεκινά στην ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, αλλά είχε μεγάλη παρουσία από τα τέλη του μεσαίωνα στην Ευρώπη. Σε αυτό το βίντεο ένα παράδειγμα παρουσιάζεται η χειροποίητη ζωγραφική από γυαλί και η διαδικασία δημιουργίας ενός μικρού παραθύρου με τη σύζευξη των υλικών.

  Χώρα:  Spain


Υαλοποίηση - Κεραμικό κύπελλο τσαγιού

Υαλοποίηση - Κεραμικό κύπελλο τσαγιού

Το αντικείμενο αντιπροσωπεύει ένα ποτήρι τσάι από πορσελάνη, ένα καλό παράδειγμα καλής κεραμικής τέχνης.

- Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η διαδικασία της δημιουργίας κεραμικών, μέσω της υαλοποίησης. Οι κύριες διεργασίες της κεραμικής τέχνης είναι: Τζάμια, διακόσμηση και ψήσιμο.

- Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως καολινίτης αλλά και άστριος, σφαιρικός πηλός, γυαλί, χαλαζία, πετούνια και αλάβαστρο. Το βίντεο "Μια αγγειοπλαστική χωριό στην Ανδαλουσία" απεικονίζει την παράδοση της κεραμικής τέχνης του Mijas της Ανδαλουσίας.

  Χώρα:  Spain


Murano Fornace Colleoni, Κατασκευή γυαλίου

Murano Fornace Colleoni, Κατασκευή γυαλίου

Το γυαλί του Murano είναι πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως υψηλής ποιότητας χειροτεχνία. Η γυάλινη τέχνη όπως την γνωρίζουμε σήμερα εξελίσσεται στο Μουράνο μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Η διαδικασία κατασκευής αυτού του είδους γυαλιού είναι πολύ δύσκολη και για αρκετά χρόνια οι δάσκαλοι του γυαλιού της Murano είχαν το μονοπώλιο στα μυστικά κατασκευής γυαλιού. Το γυαλί είναι κατασκευασμένο από άμμο ή ακατέργαστο γυαλί και δουλεύει όταν είναι ακόμα ζεστό: ο τεχνίτης πρέπει να το επεξεργαστεί αμέσως μετά το ψήσιμο στο φούρνο για να το διαμορφώσει. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια αιώνων για τη δημιουργία διαφορετικών τύπων γυαλιών τέχνης: εμφύσηση γυαλιού, αβεντουρίνη, κρύσταλλο, γυάλινη φιγούρα, γυαλί γάλακτος και πολλά άλλα. Οι γυαλιστές κύριοι συνειδητοποιούν διαφορετικό σχήμα για να δημιουργήσουν γυαλιά, πλάκες ή αντικείμενα και να βάψουν το γυαλί με διαφορετικά χρώματα. Το βίντεο δείχνει την κατασκευή του γυαλιού από τους τεχνίτες του Murano από το τοπικό κατάστημα "Fornace Colleoni".

  Χώρα:  Veneto, Italy


Ζωγραφική σε γυαλί

Ζωγραφική σε γυαλί

Οι εικόνες ζωγραφισμένες στο γυαλί ανήκαν σε μια τυπική εκδήλωση λαϊκής ζωγραφικής. Αρχικά απεικόνισαν θρησκευτικά και κοσμικά θέματα. Οι εικόνες των αγίων θεωρούνταν ότι προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους. Οι κοσμικές εικόνες με την ομάδα του Jánoï ík είναι η πρωτότυπη συνεισφορά της Σλοβακίας στους ευρωπαϊκούς πίνακες γυαλιού. Οι οικογένειες που κέρδισαν το εισόδημα τους μέσω της παραγωγής γυαλιού αρχικά άρχισαν να παράγουν αυτά τα έργα ζωγραφικής. Λεπτό γυαλί χρησιμοποιείται για τη βαφή γυαλιού. Ο ζωγράφος βάζει το γραφικό έργο κάτω από το γυαλί και αντλεί τα περιγράμματα του κύριου σχεδίου, οι πιο έμπειροι ζωγράφοι ζωγραφίζουν χωρίς το γραφικό πρωτότυπο. Οι γραμμές περιγράμματος βαμμένα με λεπτή βούρτσα και αραιό μαύρο χρώμα. Αφού στεγνώσουν τα περιγράμματα, οι λεπτομέρειες ζωγραφίζονται, π.χ. τα πρόσωπα, τις μεγαλύτερες περιοχές και τέλος το φόντο. Αρχικά, τα βαμμένα με βάση το νερό χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για τη γυάλινη ζωγραφική. Για να προσκολληθεί καλύτερα στην επιφάνεια γυαλιού, το χρώμα αναμείχθηκε με κρόκο αυγού ή άλλα συστατικά. Οι τρέχοντες συγγραφείς χρησιμοποιούν ειδικά χρώματα για γυαλί ή λάδι χρώματος, τα οποία στεγνώνουν περισσότερο, αλλά είναι πιο ανθεκτικά και όμορφα. Οι αυτοσχέδιες βούρτσες από τα μαλλί ζώων χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη γυάλινη βαφή. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται βούρτσες εμπορίου

  Χώρα:  Central and Eastern Slovakia


Κατασκευή του "Teste di Moro" στην αγγειοπλαστική Caltagirone

Κατασκευή του "Teste di Moro" στην αγγειοπλαστική Caltagirone

Το βίντεο παρουσιάζει τα διάφορα στάδια παραγωγής του διάσημου και πολύτιμου "Teste di Moro", ένα τυπικό κομμάτι της σικελικής χειροτεχνίας. Η διαδικασία αποτελείται από διαφορετικά βήματα: το πρώτο βήμα συνίσταται στη διαμόρφωση της δημιουργίας και αυτό συμβαίνει με δύο σημαντικά βήματα: στροφή και μοντελοποίηση. Το δεύτερο βήμα είναι η ξήρανση: κάθε κομμάτι μετά τη λήψη του σχήματος αφήνεται να εκδιώξει όλο το νερό που περιέχεται στον πηλό και όταν είναι εντελώς στεγνό, θα περάσει στην πρώτη ψήσιμο στο φούρνο για περίπου 13 ώρες. Μετά την πρώτη εκτόξευση, όλα τα κομμάτια είναι βαμμένα και επανατυλιγμένα παίρνοντας ένα λευκό χρώμα. Μόλις τελειώσει η ζωγραφική, τα κομμάτια είναι έτοιμα να περάσουν στα χέρια των διακοσμητών, που θα δώσουν χρώμα και στυλ στη δημιουργία. Το τελευταίο βήμα είναι το δεύτερο ψήσιμο στο φούρνο και είναι η πιο σημαντική φάση όπου όλα αποκτούν φωτεινότητα, ενισχύοντας έτσι τα χρώματα και τα σχήματα.

  Χώρα:  Sicily, Italy


Κεραμικά de la Cartuja - La Cartuja's Κεραμικά

Κεραμικά de la Cartuja - La Cartuja's Κεραμικά

Ανδαλουσιανή λεπτή αγγειοπλαστική εργάστηκε στη Μονή La Cartuja της Σεβίλλης τον δέκατο ένατο αιώνα. Σήμερα κατασκευάζεται στο Salteras. Το συνολικό προσωπικό των 12 κεραμοποιών δημιουργεί τυπωμένα πήλινα σκεύη, λευκές πλάκες πυριτίου, πήλινα διακοσμημένα με βερνίκι calco, βαμμένη και αδιαφανή πορσελάνη. Τεχνική: ένα στερεό μίγμα απλώνεται πάνω στο καλούπι και ξηραίνεται. Ένα υγρό μείγμα παρασκευάζεται και εγχέεται σε καλούπια γύψου για το πρώτο μαγείρεμα, στους 1.120 βαθμούς για 12 ώρες. Στη συνέχεια τα κομμάτια λουζονται σε ένα υγρό πώμα πριν να διακοσμηθούν. Το χρώμα είναι σταθερό με ένα δεύτερο ψημένο μεταξύ 700 και 850 μοίρες για 20 ώρες, που στη συνέχεια βυθίζεται σε λευκό γλάσο. Είναι ψημένο για τελευταία φορά στους 1.015 βαθμούς για 12 ώρες. Οι ρωγμές αφαιρούνται και οι μικρές ατέλειες καθαρίζονται. Κύρια υλικά: άργιλος από την Αγγλία, καολίνη από Burela, άμμος από Cadiz, ανθρακικό ασβέστιο, πυρίτιο και άστριο.

  Χώρα:  Andalusia, Spain


Κεραμικά La Rambla

Κεραμικά La Rambla

Η αγγειοπλαστική La Rambla είναι ένα κεραμικό χαρακτηριστικό της λευκής της και ο πορώδης άργιλος της με εκπληκτική ικανότητα να ψύχει το υγρό περιεχόμενο των μποτιζών, των λεκάνων, των βάζων, των μπουκαλιών κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή αξεσουάρ για μαγειρικά σκεύη, κηπουρική και κατασκευές, όπως πλακάκια και στοιχεία φωτισμού. Τεχνική: ο πηλός λαμβάνεται από το έδαφος, καθαρίζεται από ακαθαρσίες και απλώνεται κάτω από τον ήλιο. Στη συνέχεια, κοσκινίζεται και ζυμώνεται και στη συνέχεια χυτεύεται από τον τόρνο δημιουργώντας τα επιθυμητά σχήματα. Στη συνέχεια ξηραίνεται και ψήνεται στον φούρνο στους 1000º C. Τέλος, είναι γυαλισμένο με χρωματιστό γυαλί, διακοσμημένο και γυαλισμένο και τελειώνει με ένα δεύτερο μαγείρεμα. Κύριο υλικό είναι το τοπικό γλάστρα, ο πηλός, το νερό και το αλάτι. Τα πρώτα ευρήματα των γυαλιών σχήματος καμπάνας που γίνονται τοπικά στη La Rambla (Cordoba) χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. Αυτή η προϊστορική κεραμική πήρε την εδραίωση της κατά την περίοδο της αραβικής κατοχής. Το πιο εμβληματικό της ιστορίας της κεραμικής από την ημερομηνία της Ράμπλας είναι το 1460, όταν έγινε η πρώτη γραπτή αναφορά.

  Χώρα:  Córdoba, Andalusia, Spain


Λαϊκή τέχνη Chalupki

Λαϊκή τέχνη Chalupki

Chalupki είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Swietokrzyskie. Το χωριό είναι διάσημο όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την παραδοσιακή του αγγειοπλαστική. Οι απαρχές της αγγειοπλαστικής στο Chalupki χρονολογούνται από τον δέκατο έκτο αιώνα. Στο έτος 1.935 υπήρχαν 69 εργαστήρια αγγειοπλαστικής, αλλά 40 χρόνια αργότερα - μόνο 40 εργαστήρια. Οι δεξιότητες και η παράδοση κεραμικής παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Συνήθως ολόκληρες οικογένειες ασχολήθηκαν με αυτό το εξαιρετικά σπάνιο είδος χειροτεχνίας.

  Χώρα:  Poland, Swietokrzyskie, Chalupki


Μαύρο σκεύος Marginea

Μαύρο σκεύος Marginea

Η μαύρη κεραμική Marginea είναι μοναδική στην Ευρώπη.

Το έμβλημά της είναι το μαύρο κεραμικό χρώμα που αποκτάται χωρίς τη χρήση χρωμάτων.

Η παράδοση της αγγειοπλαστικής είναι παλιά στο Marginea (Bucovina, County Suceava), φθίνουσα στο 1500.

Μερικοί συγγραφείς εκτιμούν ότι η μαύρη κεραμική στο Marginea είναι μια κληρονομιά της Δακίας, δεδομένης της παρουσίας αυτού του τύπου κεραμικής σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους Geto-Dacian και Neolithic.

Η χειροτεχνία μαύρης κεραμικής έχει περάσει από γενιές, και τώρα υπάρχουν μόνο λίγοι κεραίες στο Marginea.

Το "μυστικό" της μαύρης κεραμικής έγκειται στον τρόπο της καύσης.

Έτσι, προς το τέλος της καύσης, όλα τα ανοίγματα του κλιβάνου είναι κλειστά και η καύση συνεχίζει να καταπνίγεται, ο καπνός εμποτίζει την επιφάνεια των δοχείων.

Η λείανση με πέτρα πλούσια σε χαλαζία δίνει μεγάλη μεταλλική στιλπνότητα.

Η τεχνική διακόσμησης είναι παραδοσιακή: τα αγγεία είναι γυαλισμένα με μια ειδική πέτρα, τα ίχνη του γκρι στους τοίχους του δοχείου αναμιγνύονται με το μεταλλικό μαύρο τους.

Σε αυτή την τεχνική προστίθεται η χρήση γεωμετρικών μοτίβων και διακοσμητικών αντικειμένων: σπείρες, διακεκομμένες γραμμές, κλαδιά έλατος.

  Χώρα:  Romania/Bucovina


Παραγωγή κρυστάλλου

Παραγωγή κρυστάλλου

Το Julia Crystal Glass Factory  είναι ένα πασίγνωστο εμπορικό σήμα που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά για σχεδόν 200 χρόνια. Ως παραγωγικός κλάδος της εταιρείας Kolglass, κατασκευάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας, πλήρως χειροποίητα, που χαρακτηρίζονται από τη φινέτσα του φινιρίσματος. Τα προϊόντα μας πρέπει να ικανοποιούν τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις. ειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητων κρυστάλλων, εμφυσημένα και συμπιεσμένα. Η εταιρεία διαθέτει πλούσια παράδοση στη διαδικασία κατασκευής γυαλιού και η χρήση της λείανσης, αμμοβολής, χάραξης και ζωγραφικής καθιστά τα προϊόντα μοναδικά. Η μεγάλη ποικιλία πολύχρωμων κρυστάλλων με τη μοναδική χειροποίητη διαδικασία κατασκευής διακρίνει τα προϊόντα της εταιρείας.

  Χώρα:  Poland, Lower Silesia


Παραδοσιακά κεραμικά βάζα Horezu

Παραδοσιακά κεραμικά βάζα Horezu

Η κεραμική Horezu είναι ένας μοναδικός τύπος ρουμανικής κεραμικής που παράγεται παραδοσιακά γύρω από την πόλη Horezu στη βόρεια Oltenia (επαρχία Vâlcea). Η χειροτεχνία της αγγειοπλαστικής του Horezu εγγράφεται στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά τον Δεκέμβριο του 2012. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των όμορφων κεραμικών Horezu προέρχονται από την αρχαιότητα, πάνω από 2000 χρόνια. Το πρώτο βίντεο παρουσιάζει έναν αγγειοπλάστη και την οικογένειά του που διαμορφώνουν, διακοσμούν και έπειτα ψήνουν ένα βάζο. Η διαδικασία αρχίζει φέρνοντας τον κοκκινωπό πηλό στο εργαστήριο του αγγειοπλάστη, όπου επεξεργάζεται. Η πάστα που καθαρίζεται από ακαθαρσίες, χωρίζεται σε σφαίρες και στη συνέχεια δουλεύει στον τροχό. Η δημιουργία μιας κατσαρόλας απαιτεί ειδική τεχνική και υψηλή ταχύτητα εργασίας, επειδή η πάστα δεν πρέπει να στεγνώσει. Μετά το μοντελοποίηση, τα δοχεία αφήνονται να στεγνώσουν για μερικά ημέρες στη σκιά και στη συνέχεια καίγονται σε ειδικούς φούρνους αφού έχουν προηγουμένως διακοσμηθεί και τελικά να ξανοιχτεί. Το κυρίαρχο σύμβολο της κεραμικής Horezu είναι ο κόκορας και μαζί με μπορούμε να συναντήσουμε άλλα παραδοσιακά σύμβολα.Τα χρώματα είναι ζωντανές αποχρώσεις του σκούρου καφέ, πράσινο, μπλε και "Horezu ελεφαντόδοντο".

  Χώρα:  Romania/Oltenia


Παραδοσιακή Κεραμική της Κύπρου

Παραδοσιακή Κεραμική της Κύπρου

Η κεραμική στην Κύπρο χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν αγγειοπλαστική από πηλό στην καθημερινή τους ζωή εκείνη τη στιγμή και μάλιστα διακοσμούσαν τα σπίτια τους μαζί τους.

η τέχνη της κεραμικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οι τοπικοί βιοτέχνες εμπνέονται από τον κόσμο γύρω τους, τη φύση της Κύπρου και επηρεάζονται από την επικρατούσα κοσμοθεωρία της ιδιαίτερης εποχής τους και εφάρμοσαν όλα αυτά για να παράγουν την ποικιλία μορφών, μοτίβων, σχέδια που βρέθηκαν στο έργο τους. Δημιουργούν την τέχνη τους και δημιουργούν εμπειρία, η οποία θα συνέχιζε να αποτελεί τον μοναδικό, διακριτό χαρακτήρα της τοπικής τέχνης και βιοτεχνίας του νησιού

  Χώρα:  Cyprus


Περιδέριο από γυαλί Lemko - Krywulki

Περιδέριο από γυαλί Lemko - Krywulki

Τα κοσμήματα αυτά είναι ένα μοναδικό προϊόν της εθνοτικής μειονότητας Lemko της περιοχής Hutzul, στη νοτιοανατολική γωνιά της Πολωνίας της οροσειράς των Καρπαθίων. Το Krywulki είναι το όνομα που δίνεται στα περιδέραια των χαντρών, τα οποία γίνονται είτε σε ένα μικροσκοπικό αργαλειό είτε με μια βελόνα, μέσα από σχολαστική και ασθενής σπείρωμα από χάντρες 2 χιλιοστών σε ένα ισχυρό κομμάτι χορδών. Πριν από τον πόλεμο, οι πλούσιες νέες γυναίκες φορούσαν συχνά εκδόσεις πλάτους έως και 15 εκατοστών, οι οποίες φαινόταν πιο πολύ σαν κολάρα. Οι λιγότερο ευπαθείς ήταν συνήθως σε θέση να αντέξουν μόνο ένα στενό κομμάτι, το οποίο φορούσαν με κεντημένη μπλούζα και κορσέ.

  Χώρα:  Poland, Carpathian and Bieszczady mountain


Πολονικά κεραμικά από την περιοχή Boleslawiec

Πολονικά κεραμικά από την περιοχή Boleslawiec

Η αγγειοπλαστική είναι ένα κορυφαίο εμπορικό σήμα της πολωνικής πόλης Boleslawiec στην Κάτω Σιλεσία για πολύ καιρό. Παράγεται από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τον αρχικό και μοναδικό χαρακτήρα του. Η μοναδική του εμφάνιση έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα στις αρχικές της μορφές. Κάθε κομμάτι του σκευοφόρου είναι ζωγραφισμένο με το χέρι ή σφραγισμένο. Με αυτό τον τρόπο, κάθε προϊόν είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Όλα τα κεραμικά αγγεία και άλλα προϊόντα κατασκευάζονται από κεραμικά. Δημιουργούνται και στη συνέχεια ζωγραφίζονται με το χέρι και ψήνονται σε θερμοκρασίες άνω των 1.250 βαθμών Κελσίου.

  Χώρα:  Poland, Lower Silesia


Σλοβάκικη Κεραμική τέχνη

Σλοβάκικη Κεραμική τέχνη

Η κούπα παράγεται με την κλασική τεχνολογία από τον πηλό στον τροχό του αγγειοπλάστη όπως στο βίντεο. Τα κεραμικά παρασκευάστηκαν με αυτή την τεχνική σε ολόκληρη τη Σλοβακία. Οι μεμονωμένες περιοχές διέφεραν από τις διακοσμήσεις τους. Η δυτική Σλοβακία είναι γνωστή από την κεραμική majolica από την περιοχή Modra και την ανατολική Σλοβακία από την κεραμική από την περιοχή Pozdisovce. Το κεφάλι προετοιμάζεται για πρώτη φορά ως το βασικό στέλεχος; ένα κομμάτι από πηλό κόβεται για να κάνει το στέλεχος να κολλήσει καλύτερα. Το κάτω μέρος της κούπα θα επεκταθεί. Από το κάτω μέρος της κούπα αρχίζει να τραβάει το κεραμίδι. Όταν το πλακίδιο τραβιέται προς τα έξω, μπορεί να διαμορφωθεί (προτού να είναι ακόμα δυνατή η κοπή του πυθμένα). Η κοιλιά πιέζεται. Το εσωτερικό απορροφάται με σφουγγάρι νερού, έτσι ώστε η μάζα να μην διαλύεται αργότερα. Το πλάσμα παίρνει το τελικό του σχήμα με μια λεπίδα και μετά εξομαλύνεται με ένα σφουγγάρι. Τελικά σχηματίζεται η οπή εκχύσεως και το αυτί συνδέεται. Μετά την ξήρανση, η κούπα ψήνετε σε έναν ηλεκτρικό κλίβανο σε θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου. Μετά την πρώτη βολή, η κούπα είναι γυαλισμένη. Συνεπώς πηγαίνει για την επόμενη βολή, στην οποία το λούστρο εξαπλώνεται για να σχηματίσει ένα λεπτό υαλώδες στρώμα.

  Χώρα:  whole Slovakia