CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Textile:
Textile
"Dantelă croșetată Koniakow"

"Dantelă croșetată Koniakow"

"Koniakow, intr-un sat din zona muntelui Beskid din sud-vestul Poloniei, situat chiar lângă punctul de întâlnire al granițelor Poloniei cu Republica Cehă și Slovacia, este casa unui mestesug, cunoscut în prezent în întreaga lume. Mestesugarii pricepuți in croșetat își folosesc imaginația și simțul frumuseții și realizeaza aproximativ 2200 de modele pentru a transpune lumea care îi înconjoară. Gasiorki (rațe), strupki (cruste), skrzydelka (aripi mici), kaczence (fluturi) și niezapominajki - acestea sunt toate denumirile diverselor cusaturi care construiesc opere de artă întregi, atât mari cât și mici. Există șervețele delicate și ornamentate, coifuri croșetate, trandafiri rotunzi albi și crem, dantelă liturgică. Există, de asemenea, articole dictate de modă și nevoile pieței - gulere, mănuși, huse pentru dulapuri, rochii de nuntă, precum și cercei, manșete si manșoane"

  Tara:  Polonia, Muntii Beskid


"Tradiția covorului sardinian în atelierul de îmbrăcăminte al prof. Cannas di Addis"

"Tradiția covorului sardinian în atelierul de îmbrăcăminte al prof. Cannas di Addis"

"Videoclipul arată marea abilitate a artizanilor din Sardinia, in confecționarea covoarelor handmade din lână, în special lana de oi, bumbac sau in. Covorul se realizează pe razboiul manual tradițional folosind diferite tehnici și modele: de la modele geometrice la cele cu flori. La fel ca în trecut, covoarele sunt confecționate din lână de oaie și vopsite cu produse vegetale precum flori, scoarta, rădăcinile și frunzele ale vegetației locale."

  Tara:  Sardinia, Italia


"Tapiţeria WEB : Maria Almanza țese o piesa de tapiterie"

"Tapiţeria WEB : Maria Almanza țese o piesa de tapiterie"

"Videoclipul arată tehnica folosită pentru a crea o piesă de tapiterie tipic belgiană."

  Tara:  Belgia


Artizanat durabil cu țesuturi centenare din Alpujarra din Granada

Artizanat durabil cu țesuturi centenare din Alpujarra din Granada

"Ana Martínez a plecat din Alpujarra, Granada pentru a participa la un atelier de țesători, în Bubión, unde a si ramas de atunci. 27 de ani mai târziu are propriul atelier de textile, Hilacar. Folosind două țesături, care au mai bine de 200 de ani, ea face din „jarapas” un tip de țesătură. Produsele ei se bazează pe marca Parcul Natural din Andalusia și Carta europeană a turismului durabil. În afară de clienții spanioli, datorită magazinului ei online, ajunge în multe orașe europene."

  Tara:  Spania/Andaluzia/Granada


Bordado a mano Lagartera - broderia manuala Lagartera

Bordado a mano Lagartera - broderia manuala Lagartera

"Broderiile sunt lucrări în relief realizate cu ac pe țesături deja fabricate. Mesterii artizani lucrează și brodează de mână, cu fire de in, tot felul de țesături, precum pânza de casă. Modelele de broderie sunt dreptunghiulare, finisate la margini cu cusătură nuptiala. Pașii meșteșugului clasic Lagartera constau in realizarea țesăturii, confecționarea de urze, tăierea și scoaterea firelor, coaserea, „cuajado”, pentru a împiedica să se dezlege firele și, în final, se face din piesă un tiv pe toate cele patru laturi, numit și „repulgo” . Firul folosit era de obicei lână, de culoare naturală și apoi vopsit, dar mătasea era folosită pe scară largă, în special pentru a broda panglicile chevronilor ce alcătuiesc îmbrăcămintea feminină. Materiale: țesătură din lenjerie, bumbac, pânză, firele de Mouliné și perle sau tambururi fine. Se stie de existența unui atelier de broderie ce a apartinut Catalinei Fernández Lozano, în cartierul Lagarterano de Toledillo, in secolul al XVI-lea."

  Tara:  Castilla-La Mancha, Spania


Broderie in aur

Broderie in aur

"Broderia din aur este un tip de broderie care folosește fire de aur (sau într-o măsură mai mică, argint), și se face de obicei pe pânză, catifea sau mătase. Pe o tafta căptușită cu pânză tare este desenat modelul. Piesa de brodat este țesută și întreaga suprafață a modelului este acoperită cu fir grod de aur sau de argint. Pentru a broda în acest fel, artizanul trebuie să realizeze umpluturi care să le îmbunătățească folosind fire de aur galben sau fire răsucite de aceeași culoare. Principala caracteristică a acestui tip de broderie este faptul că nu strapunge niciodată țesătura, rămânând răspândită pe suprafața sa cu cusături mici de fire de bumbac galben, cerate anterior pentru a-i conferi duritate. In timpul cruciadelor din secolul al XIII-lea au început să fie brodate scuturi și alte motive de cavalerie. Alte broderii în aur, folosite in ornamente religioase, cum ar fi mantaua, au inceput să fie realizate încă din secolul al XVII-lea. Această artă nu se mai practica de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind în mare parte înlocuită de mașină de cusut, inca din secolul al XIX-lea."

  Tara:  Spania


Bruges, Belgia - Arta fabricării dantelelor

Bruges, Belgia - Arta fabricării dantelelor

Videoclipul prezinta arta străveche și prețioasă a confecționării dantelelor în Belgia, în special în Flandra. Originile artei datează din perioada Renașterii dar sute de meșteșugari lucrează încă în zilele noastre, în Bruges. Este un proces foarte precis și lent, care necesită sute de ace și multă răbdare. Astăzi, dantela belgiană se vinde ca suvenir, iar calitatea ei este data de timp.

  Tara:  Bruges, Belgia


Fabricarea dantelei Cantù

Fabricarea dantelei Cantù

"Dantela Cantù este candidata pentru a fi inclusa în lista reprezentativă a patrimoniului cultural UNESCO. Videoclipul arată marea artă și tehnică din spatele realizării dantelelor, folosind instrumentul tipic „bobină de antelă”. Artizanii realizează un motiv diferit pentru a decora textilele, întrețesând firele pe rând."

  Tara:  Cantania (Lombardia), Italia


Fabricarea pălăriei cordoniene

Fabricarea pălăriei cordoniene

"Articolul prezentat în imagine este pălăria tipica din Cordoba. Pălăriile sunt realizate în mod tradițional cu o tehnică de confecționare tipică. Materialul folosit este textil. Zona de origine este orașul Cordoba. Această tehnică a început în jurul secolului al XVII-lea, dar este încă vie în zilele noastre. Videoclipul arată ultimii pași in crearea unei pălării cordonene."

  Tara:  Cordoba, Spania


Genti din covoare

Genti din covoare

Încă din Evul Mediu oamenii foloseau razboiul pentru a confecționa haine pentru gospodărie. Au folosit haine vechi și materiale textile care erau uzate pentru a face covoare pentru uz casnic. Apoi, aceste covoare ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a face genti utile în gospodărie. Astfel de genti au început să devină piese de artă, deoarece au modele care le-au făcut unice în fiecare zonă, prin târgurile și expoziții locale.

  Tara:  Cipru


Geantă din dantelă Lefkara

Geantă din dantelă Lefkara

Dantelele lefkara erau folosite pentru decorarea gentilor. Geanta inițială de damă de zi cu zi a început să devină o formă de artă, iar competiția dintre fetele tinere din zonă a ajutat produsele speciale să devină piese fine de artă și raspandite în întreaga insulă. Gențile au început să fie la modă, deoarece aveau modele care le-au făcut unice.

  Tara:  Cipru, localitatea Lefkara


Haine brodate

Haine brodate

Dantelele tradiționale din satul Fiti au fost folosite pentru decorarea hainelor pentru femei. Dantela Fitiotiko, care era tipul tradițional de brodat în zonă, decora întreg costumul femeilor din mediul rural. Costumul întreg era o lucrare de ore lungi, realizat de membrii familiei de sex feminin, iar fetele tinere erau în competiție pentru realizarea celor mai frumoase haine. Astăzi fac parte din costumul tradiționale al Ciprului.

  Tara:  Paphos Cipru


"Costumul tradițional al muntenilor din Beskid Zywiecki"

"Costumul tradițional al muntenilor din Beskid Zywiecki"

"Imaginile și descrierea se referă la costumul tradițional popular de la Zywiec. A fost purtat de locuitorii din Beskid Wysoki, Beskid Maly și din Valea Skawa și Sola. Costumele tradiționale nu mai erau purtate la sfârșitul secolului XIX - acest lucru era valabil mai ales pentru îmbrăcămintea pentru bărbați. Femeile au purtat mai mult timp haine tradiționale."

  Tara:  Polonia, Beskid Zywiecki


"Covor de perete (scoarta) - tehnica teserii la razboi "

"Covor de perete (scoarta) - tehnica teserii la razboi "

"Mestesugul realizarii scoartelor din Romania si Republica Moldova este inscris de UNESCO pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanitatii, în 2016.In Romania teserea scoartelor dateaza din timpuri imemoriale. Scoartele erau tesaturi utilitare si decorative din lana care erau menite sa protejeze si sa imbunatateasca calitatea vietii in casa. Denumirea este de origine latină, amintind de funcţia lor primară, similară scoarţei de molid utilizate în trecut la izolarea caselor cu pereţii din bârne.In zilele noastre, scoartele sunt apreciate în principal ca opere de artă si sunt expuse in spatii private dar si publicului larg prin festivaluri si ceremonii. Asa cum se poate observa si in videoclipul de mai jos, pentru a face un covor prima data este necesar ca lana sa fie spalata, uscata, vopsita si legata la razboi.Ţesutul scoarţelor se face în războiul orizontal sau în cel vertical prin întrepătrunderea firelor de lână. Operaţiile pregătitoare ţesutului – sortatul şi prelucratul manual al fibrelor de lana, urmate de urzitul şi năvăditul firelor - sunt operaţiile care pun baza viitoarei ţesături. In unele zone ale tarii inca se mai folosesc colornti naturali pentru vopsirea lanii, obtinuti din plante, flori sau insecte."

  Tara:  Romania, toate regiunile


Bluză românească (ie), tehnică manuala de coasere

Bluză românească (ie), tehnică manuala de coasere

"Bluza populară românească (ia) face parte din costumul traditional românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale provin din portul tracilor si geto-dacilor.Ia este o componentă a costumului popular românesc ce variază de la o regiune la alta prin modelul de broderie, culorile folosite, precum si ornamentele utilizate, paiete sau margele.În primul videoclip este prezentat modul de realizare a faimoasei bluze traditionale. Bluza poate fi fabricată din in, cânepă, lână sau bumbac. Mânecile, pieptul si gâtul sunt cele mai decorate cu broderie. Pentru a face o ie este nevoie de o multime de cunostinte tehnice: cum se face tăietura, care sunt punctele folosite în ornamentare si cum se fac aceste puncte, materialele necesare pentru realizarea unei ii.Materialele utilizate sunt: pânză de bumbac alb, fire colorate si albe, foarfece pentru tăiere, ace de cusut, metru de croitorie, masă de tăiere."

  Tara:  Romania, toate regiunile


Costum popular pentru femei

Costum popular pentru femei

"Costumul popular al femeilor isi are originea in secolele XV - XVI. În prezent, el este încă purtat în unele sate din partea centrală a Slovaciei, de ex. Detva si deseori în cadrul festivalurilor populare. Materialul folosit este „Pna”, care este realizat din resturi vegetale de in - pentru femeile mai tinere, costumul este de obicei ornat si brodat iar cel purtat de femeile mai în vârstă prezint broderia tipică cu firele netesute de in. Șorțul numit „zástera” este o fustă folosită zilnic. Este realizat dintr-un percal albastru și adesea purtat în biserică. Rochia este înconjurată de o dantelă. O altă parte a acestui costum popular este fusta - originalul a fost confecționat cu o broderie foarte simpla, pe talie, acum fusta este mai colorată. Boneta ""cepiec"" - este un fel de șapcă, folosită de femeile căsătorite.""Brusliak"" acoperă pieptul. „Krodel” - este o eșarfă mare, care merge sub axilă la spatele femeilor"

  Tara:  Slovacia


Covoare din covoare

Covoare din covoare

"Încă din Evul Mediu oamenii foloseau razboiul pentru a confecționa haine pentru gospodărie. Au folosit haine vechi și materiale textile care au fost uzate pentru a face covoare pentru uz casnic. Covoarele au început să devină piese de artă, deoarece aveau modele care le făceau unice în fiecare zonă, iar în târgurile și expozițiile locale au început să le vândă ca obiecte uz casnic. Metodologia de tesere la razboi este folosită si în prezent, iar Organizația Artizanilor din Cipru organizează cursuri astfel încât covoarele să continue sa fie produse."

  Tara:  Ciprus


Dantelă Fitiotiko

Dantelă Fitiotiko

"Fitiotiko Lace este o bucată de țesătură, țesută și brodată de mână. Utilizarea sa inițială a fost in scop decorativ. Este complet lucrata manual, iar modelele utilizate sunt foarte caracteristice zonei specifice din Paphos. Materialul textil este folosit pentru a decora casele și îmbrăcămintea. Toate costumele tradiționale din zona Paphos au dantelă Fitiotiko ca decor. Metoda folosită pentru a broda a supraviețuit de-a lungul secolelor și este predata la cursuri speciale de catre Organizația Artizanilor din Cipru. Zona de unde provine dantela are un muzeu dedicat dantelei și istoriei."

  Tara:  Cipru


Imprimare manuala

Imprimare manuala

Istoria originii tesaturii imprimate in Slovacia datează din secolul al XVIII-lea, în special în zonele din jurul Orava și Spi, unde materialul principal de producție a fost pânza. Imprimarea a devenit o parte importantă in realizarea îmbrăcămintei populare. Țesătura folosită nu trebuia să fie spălată frecvent și nu a fost costisitoare, deoarece imprimarea pe ea era ieftină. Tehnica de vopsire a modelului a fost aplicată mai ales pe pânză, dar alte materiale au fost folosite ulterior, de ex. bumbac. Modelele de pe țesătură au fost pictate manual, dar mai târziu a fost utilizat un timbru din lemn sau metal. În primul rând, pânza a fost fiartă în apă, unde s-au adăugat hidroxid de calciu și sodă. Ulterior, panza a fost spălată în acid sulfuric, diluată cu apă și clătită. După uscare si amidonare, pânza a fost gata de imprimare și de colorat. Ulterior panza a fost introdusa într-un recipient de pap. După ce amestecul s-a uscat, pânza s-a strans în pliuri paralele si a fost atârnată pe o structură de fier fiind cufundată timp de 20-30 de minute într-un amestec de colorare. Componenta de bază a fost indigo. Întreaga pânză a fost colorată, cu excepția locurilor în care a fost pus pap, pe care indigo-ul nu l-a acoperit. Procesul de înmuiere a fost repetat de mai multe ori, deoarece asa se obtinea o culoare mai închisă. După colorare, țesătura a fost plasată într-o soluție slabă de acid sulfuric pentru a îndepărta pap-ul rezultand un model alb format pe un fundal albastru închis. Utilizarea modelelor a fost versatilă, de exemplu pentru fuste, pături, lenjerie, eșarfe, șorțuri, fețe de masă, perdele și multe altele.

  Tara:  Slovacia


Sunetul țesutului

Sunetul țesutului

"Sunetul țesutului in stil arab umple aerul atelierului Isabelei Soler, una dintre puținele țesătoare rămase în Níjar, un oraș din provincia Almería. Provine dintr-o familie de țesători și se vede că sunetele țesăturilor o captivează. Tese pături și covoare care au ajuns în case din Statele Unite sau Germania. Are grijă să coloreze lâna pe care o folosește cu plantele pe care le culege chiar ea."

  Tara:  Spania/Andaluzia/Almeria


Tehnica de țesut la razboi

Tehnica de țesut la razboi

"Articolele reprezentate în imagine sunt diferite covoare handmade cu diferite culori. Tehnica folosită se numește „tehnică de țesut la razboi”? ceea ce presupune utilizarea unei mașini de țesut. Materialul utilizat este textil, mătase. Zona de origine a tehnicilor de teserea covoarelor este provincia Almeria, în satele Finana și Pechina, care au fost principalii producători de mătase țesută din secolele X - XIII. În prezent, orașul de producție al covoarelor este Nijar, împreună cu Laujar de Andarax. Videoclipul arată modul în care se folosește razboiul pentru a crea aceste covoare confecționate manual."

  Tara:  Spania