Title:
Cerinte legale pentru crearea unei companii
Keywords COMPANIE, AFACERI, PROCEDURI LEGALEAuthor:
AE
Languages: English
Objectives/goals:
Acesta curs inteÅ£ionează să reflecteze asupra diferitelor aspecte legale legate de crearea propriei companii È™i să descoperiÅ£i punctele forte È™i punctele slabe ale acestora, astfel încât acestea să poată fi îmbunătățite pentru a vă creÈ™te È™ansele de succes.
Odată cu pornirea companiei dvs, pe lângă generarea propriilor locuri de muncă È™i a satisfacÈ›iei personale, veÈ›i contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a comunității dvs. È™i la crearea de locuri de muncă prin locuri de muncă directe È™i indirecte pe care le generează afacerea dvs.
Description:
Analizăm clar și pe scurt pașii de urmat pentru lansarea unei companii și avantajele și dezavantajele de a fi antreprenor.
Course contents:
ARTIST ȘI OM DE AFACERI, CUNOAȘTEREA ASPECTELEOR LEGALE
O entitate comercială este o organizaÈ›ie care foloseÈ™te resurse sau aporturi economice pentru a furniza bunuri sau servicii clienÈ›ilor în schimbul banilor sau al altor bunuri È™i servicii. OrganizaÈ›iile de afaceri au diferite tipuri È™i forme de proprietate.
Există trei tipuri majore de afaceri:
1. Afaceri de servicii
Un tip de serviciu de afaceri furnizează produse intangibile (produse fără formă fizică). Firmele de tip service oferă competențe profesionale, expertiză, consultanță și alte produse similare.
Exemple de activități de servicii sunt: saloane, ateliere de reparații, școli, bănci, firme de contabilitate și firme de avocatură.
2. Afaceri de merchandising
Acest tip de afacere cumpără produse la preÈ›ul en-gros È™i vinde acelaÈ™i produs la un alt preÈ› de vânzare, cu amănuntul. Întreprinderile sunt cunoscute sub numele de "cumpără È™i vinde". Acestea obÈ›in profit prin vânzarea produselor la preÈ›uri mai mari decât costurile de achiziÈ›ie.
O afacere de merchandising vinde un produs fără a-È™i schimba forma. Exemple sunt: magazine alimentare, magazine avantajoase, distribuitori È™i alÈ›i revânzători.
3. Afaceri de fabricație
Spre deosebire de o afacere de marfă, o afacere de fabricație cumpără produse cu intenția de a le folosi ca materiale pentru realizarea unui produs nou. Astfel, există o transformare a produselor achiziționate.
O afacere de producÈ›ie combină materiile prime, forÈ›a de muncă ÅŸi cost total al fabricii în procesul de producÈ›ie. Produsele fabricate vor fi apoi vândute clienÈ›ilor.
Afaceri hibride
Întreprinderile hibride sunt companii care pot fi clasificate în mai multe tipuri de afaceri. Un restaurant, de exemplu, combină ingredientele în prepararea unei mese fine (fabricare), vinde o sticlă rece de vin (marfă) È™i onorează comenzile clienÈ›ilor (servicii).
Cu toate acestea, aceste companii pot fi clasificate în funcÈ›ie de interesul lor major pentru afaceri. În acest caz, restaurantele sunt mai mult de tipul serviciului.
Acestea sunt formele de bază ale proprietății întreprinderii:
1. Proprietate unică
O singură proprietate este o afacere deținută de o singură persoană. Este ușor de configurat și este cel mai puțin costisitor dintre toate formele de proprietate.
Proprietarul se confruntă cu răspundere nelimitată; adică, creditorii întreprinderii pot merge după bunurile personale ale proprietarului, dacă afacerea nu le poate plăti.
Forma de proprietate unică este de obicei adoptată de către entitățile de afaceri mici.
2. Parteneriat
Un parteneriat este o afacere deÈ›inută de două sau mai multe persoane care contribuie cu resurse la entitate. Partenerii împart între ei profiturile întreprinderii.
În parteneriate generale, toÈ›i partenerii au răspundere nelimitată. În cadrul societăților comerciale pe acÈ›iuni, creditorii nu pot merge după activele personale ale asociaÈ›ilor pe acÈ›iuni.
3. Corporaţia
O corporaÈ›ie este o organizaÈ›ie de afaceri care are o personalitate juridică separată de proprietarii săi. Proprietatea într-o societate pe acÈ›iuni este reprezentată de acÈ›iuni.
Proprietarii (acÈ›ionarii) se bucură de răspundere limitată, dar au o implicare limitată în operaÈ›iunile companiei. Consiliul de administraÈ›ie, un grup ales dintre acÈ›ionari, controlează activitățile corporaÈ›iei.
În plus față de aceste forme de proprietate de afaceri, acestea sunt câteva alte tipuri de organizaÈ›ii care sunt comune astăzi:
4. Societate cu raspundere limitata
Societățile cu răspundere limitată, sunt forme de afaceri hibride care au caracteristici atât ale unei corporaÈ›ii, cât È™i ale unui parteneriat. Un SRL nu este încorporat; prin urmare, societate cu raspundere limitata nu este considerată o corporaÈ›ie.
Cu toate acestea, proprietarii se bucură de răspundere limitată ca într-o corporaÈ›ie. Un SRL poate alege să fie impozitat ca proprietate exclusivă, parteneriat sau corporaÈ›ie.
5. Cooperativa
O cooperativă este o organizaÈ›ie de afaceri deÈ›inută de un grup de persoane È™i este operată în beneficiul lor reciproc. Persoanele care formează grupul sunt numite membre. Cooperativele pot fi încorporate sau neîncorporate.
Câteva exemple de cooperative sunt: cooperative de apă È™i energie electrică (utilitate), activități bancare cooperatiste, uniuni de credit È™i asociaÅ£iile de proprietari.
A fi antreprenor implică avantaje mari, precum cele enumerate mai jos, È™i, în acelaÈ™i timp, este important să analizezi implicaÈ›iile personale pe care le poate avea o persoană sau un grup de oameni, pentru a dezvolta un proiect de afaceri, precum È™i inconvenientele care sunt comparative cu alte dedicaÈ›ii profesionale care se pot prezenta de la sine.
Printre avantajele pe care le putem evidenția sunt următoarele:
1. Bucurați-vă de satisfacția de a fi propriul șef, cu puterea de a face lucrurile așa cum doriți.
2. Munca este creată pentru alÈ›ii, în favoarea îmbunătățirii localității È™i regiunii, ceea ce produce satisfacÈ›ie la nivel personal È™i profesional.
3. În prezent, figura antreprenorului câÈ™tigă prestigiu, respect È™i admiraÈ›ie socială într-o manieră din ce în ce mai mare, ceea ce răsplăteÈ™te È™i din punct de vedere social.
4. Ca antreprenor poți colabora la evenimente cu comunitatea, ceea ce produce satisfacții personale.
5. Inițiativa personală este modelată și este este stimulată provocarea personală.
6. Este o alternativă la angajare È™i, în acelaÈ™i timp, funcÈ›ionează pentru sine.
7. Poţi face ca visul, proiectul sau ideea să devină realitate.
8. ÎnvăţaÅ£i È™i cumulaÅ£i cunoÈ™tinÈ›e zilnice în „jungla pieÈ›ei”.
9. MăriÈ›i cercul relaÈ›iilor È™i faceÅ£i noi prietenii în mediul de afaceri.
10. Recompense pe termen lung pot fi obÈ›inute, contribuind la asigurarea viitorului în sine, la înfiinÈ›area unui fond de economii pentru pensionare sau la vânzarea activității la momentul potrivit când se obÈ›in câÈ™tiguri de capital.
Pe de altă parte, în orice proiect de creare a companiei există probleme, pe care trebuie să învățăm să le facem față È™i să le asumăm cu responsabilitate. Dintre acestea, enumerăm unele dintre cele mai semnificative pentru progresul bun al afacerii:
1. Dedicare totală afacerii și clienților.
2. Domeniul operațiunilor este limitat de resursele disponibile și, uneori, acest lucru provoacă frustrări.
3. Functioneaza multe ore si intens.
4. Nu veÈ›i avea niciodată nivelul de securitate al unui salariat, precum È™i un grad limitat de stres pe care îl poate avea un lucrător comparativ.
5. Mai ales este susținută incertitudinea cu privire la progresul afacerii create și a riscului economico-financiar derivat.
AUTONOM:
AVANTAJE:
Alegerea acestei forme legale poate fi justificată din motive fiscale, simplitate în constituire È™i obligaÈ›ii formale.
Controlul companiei.
Posibilitatea obÈ›inerii de ajutor public pentru începerea activității.
DEZAVANTAJE:
Raspundere nelimitata.
Responsabilitatea unică a managementului.
Dificultate în găsirea resurselor financiare.
Dezavantaj fiscal dacă este impozitat peste 25%.
SOCIETATE LIMITATÄ‚:
AVANTAJE:
Răspunderea limitată a partenerilor.
Organisme simple de management.
Recomandat companiilor mici cu investiții reduse.
DEZAVANTAJE:
- Totalul capitalului inițial.
- Transmiterea complexă a participărilor partenerilor.
- Puține posibilități de atragere de capital străin.
SOCIETATE COOPERATIVA:
AVANTAJE:
- Răspundere limitată pentru capitalul contribuit.
- Intrarea și ieșirea gratuită a partenerilor.
- Drepturi egale ale partenerilor.
- Scopul său este binele comun al partenerilor, nu beneficiul economic.
- Sporuri fiscale. IS: 20%.
DEZAVANTAJE:
- O anumită complexitate în dezvoltarea sa È™i asigurarea obligatorie a fondurilor de rezervă. Purtarea cărÈ›ilor sociale.
- Limitarea angajării lucrătorilor (30%).
- Obligația de a depune conturile anuale.
Începerea propriei afaceri este atât interesantă, cât È™i provocatoare. După ce aÈ›i făcut cercetarea, aÅ£i scris un plan de afaceri sau o foaie de parcurs È™i aÈ›i decis asupra unei structuri de afaceri, veÈ›i dori să luaÈ›i în considerare celelalte cerinÈ›e legale implicate, astfel încât afacerea dvs. să funcÈ›ioneze cu toate licenÈ›ele È™i permisele necesare.
Iată două cerinÈ›e legale importante de revizuit È™i de înÈ›eles înainte de a lansa mica afacere.
1. Înregistrarea numelor de afaceri
Pentru a vă înregistra numele companiei, probabil că veÈ›i înregistra un „Doing Business As” (DBA) sau un „Nume de afaceri fictiv” (FBN). Acest proces permite statului sau administraÈ›iei locale să cunoască numele în care îÈ›i desfășori afacerea. Această înregistrare nu oferă protecÈ›ie pentru marcă, dar vă permite să creaÈ›i È™i să folosiÈ›i numele dorit pentru scopuri de branding, fără a fi necesar să încorporaÈ›i.
2. VerificaÈ›i ce licenÈ›e, permise È™i înregistrări are nevoie de afacerea dvs.
În funcÈ›ie de tipul de afacere È™i unde se află, este posibil să aveÈ›i nevoie de licenÈ›e È™i permise de afaceri specifice din È›ara, statul, judeÈ›ul sau oraÈ™ul dvs. LicenÈ›ele, permisele È™i înregistrările au multe variaÈ›ii. Exemple includ licenÈ›e de afaceri locale, autorizaÈ›ii de construcÈ›ie, permise legate de securitatea sănătății, permise pentru întreprinderi la domiciliu, permise de incendiu, permise legate de industrie (cum ar fi administrarea unei practici legale, ospitalitate, construcÈ›ie sau producÈ›ie), licenÈ›e pentru băuturi alcoolice È™i altele.
Posibilitățile sunt multe, deci asiguraÈ›i-vă că veÈ›i face cercetări amănunÈ›ite - poate cu ajutorul consilierului dvs. - cu privire la ceea ce trebuie să respectaÈ›i legea din zona dvs. AgenÈ›ia de licenÈ›iere de afaceri a oraÈ™ului sau judeÈ›ului dvs. este, de asemenea, un loc bun pentru a începe.
În linkul următor, puteÈ›i găsi toate procedurile UE în funcÈ›ie de È›ară.
https://ec.europa.eu/growth/single-market/services/services-directive/in-practice/contact_es
DeÈ™i este dificil să tragem paralele între diferitele regimuri, deoarece acoperirea diferă foarte mult, rezumăm pe scurt situaÈ›ia lucrătorilor independenÈ›i din Europa.
Spania: Taxa normală pentru freelanceri în 2019 este de 283,3 EUR / lună care acoperă Incapacitatea temporară în caz de boală comună, accident sau boală profesională, încetarea activității È™i instruirea.
Acoperirea de situaÈ›ii de accidente de muncă (AM) È™i boli profesionale (BP) încetează să fie voluntară în 2019 È™i devine inclusă în contribuÈ›ia independentă de 0,7%, care va face parte din acea 30% din rata totală aplicabilă. Aceste contingenÈ›e se adaugă celor obiÈ™nuite care erau deja obligatorii pentru lucrătorii independenÈ›i È™i care cotizează acum la rata de 28,30%. În 2019, taxa pentru freelanceri care au îndeplinit cerinÈ›ele pentru tariful forÈ›at (un grup mic) a mers de la 50 € la 60 € pentru noile înregistrări ca freelanceri.
Baza minimă de contribuÈ›ie a lucrătorilor independenÈ›i ai companiei începând cu anul 2019 are, de asemenea, creÈ™teri, de la 1 ianuarie, persoana fizică independentă care cotează pentru baza minimă îÈ™i asumă o taxă lunară de 364,22 EUR / lună.
Regatul Unit: Rata minimă în Regatul Unit este de 14 EUR pe lună dacă venitul lunar nu depășeÈ™te aproximativ 600 EUR, deoarece sistemul britanic stabileÈ™te costul cotei autonome pe baza venitului primit. Cu toate acestea, trebuie să contextualizăm informaÈ›iile, deoarece în Marea Britanie sistemul este progresiv, cota creÈ™te.
În cazul în care lucrătorul însuÈ™i consideră că venitul său va fi mai mare de 6000 EUR, acesta poate plăti cel mult o taxă totală de 58 EUR lunar.
Cu toate acestea, acoperirile incluse sunt doar pensia de bază de la stat, ajutorul de deces și concediul de maternitate.
Olanda: Acolo se plătesc doar 50 € pentru a fi autonom. Prin lămurirea cifrei, nu există nicio taxă de securitate socială, astfel încât fiecare persoană fizică independentă trebuie să plătească o asigurare medicală lunară (aprox. 100 € / lună), pe lângă faptul că doreÈ™te asigurare de pensie È™i deces È™i invaliditate. Nu există niciun drept pentru IT.
Irlanda: Nu există nicio taxă de înregistrare lunară sau anuală. Suma care va fi plătită va fi de 4% din venituri în scopuri fiscale, cu alte cuvinte, venituri brute mai puÈ›in cheltuieli sau 500 € (care este mai mare). Au asistență medicală, pensie contributivă de stat, concediu de maternitate, concediu de adopÈ›ie È™i pensie de văduvă, dar nici-un ajutor de È™omaj.
Germania: Cota pentru angajaÈ›i independenÈ›i este de 140 EUR în cazul în care se înregistrează peste 1700 EUR pe lună. Dacă nu este depășit, nu se plăteÈ™te.
DiferenÈ›ele de prestaÈ›ii joacă un rol important È™i, la fel ca în Olanda, lucrătorii independenÈ›i trebuie să plătească o asigurare medicală privată (150-250 EUR pe lună). Nu sunt incluse în sistemul lor de securitate socială, prin urmare, suportă cheltuielile de sănătate, planul de pensii este privat È™i, dacă doresc să aibă o asigurare suplimentară, trebuie să îÈ™i asume È™i taxele.
Portugalia: În Portugalia nu există nicio taxă, dar este plătită în funcÈ›ie de venituri, în special 24,5% din ele pe an. Există o schemă extinsă care poate ajunge la 32%.
Danemarca: angajaÈ›ii independenÈ›i plătesc între 25% È™i 50% din impozitele la sfârÈ™itul anului, inclusiv securitatea socială È™i prestaÈ›ii precum È™omaj, maternitate sau boală.
Italia: Nu există nicio taxă, Trezoreria este plătită în funcÈ›ie de câÅŸtiguri, nu de venituri, aproximativ 20-30%. O persoană care lucrează pe cont propriu trebuie să se înregistreze la sistemul de securitate socială al țării, care acoperă pensiile, bolile, handicapul, ajutorul de È™omaj È™i asistenÈ›a medicală.
FranÈ›a: În această È›ara primul an nu este plătit. Din acel moment, există un impozit care depinde de venituri È™i profesie, care variază între aproximativ 12 È™i 21,3%. În ceea ce priveÈ™te acoperirea È™i prestaÈ›iile, sunt incluse îngrijiri medicale, handicap temporar, pensii pentru văduvie È™i invaliditate È™i pensionare. În ceea ce priveÈ™te sănătatea, autonomul suportă cheltuielile, deÈ™i va primi o rambursare de la stat între 65% È™i 100%.
Results
Indicators
Bibliography Related material: 1.1artcademy_course_legalrequirementstocreateacompany_level1_ae_ro.docTraining Fiche PPT: 1.1_ARTCademy_Course_Legal requirements to create a company_Level1_AE_RO.pptx
Title:
Cerinte legale pentru crearea unei companii
Keywords
COMPANIE, AFACERI, PROCEDURI LEGALE
Author:
AE
Languages:
English
Acesta curs inteÅ£ionează să reflecteze asupra diferitelor aspecte legale legate de crearea propriei companii È™i să descoperiÅ£i punctele forte È™i punctele slabe ale acestora, astfel încât acestea să poată fi îmbunătățite pentru a vă creÈ™te È™ansele de succes.
Odată cu pornirea companiei dvs, pe lângă generarea propriilor locuri de muncă È™i a satisfacÈ›iei personale, veÈ›i contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a comunității dvs. È™i la crearea de locuri de muncă prin locuri de muncă directe È™i indirecte pe care le generează afacerea dvs.
Description:
Analizăm clar și pe scurt pașii de urmat pentru lansarea unei companii și avantajele și dezavantajele de a fi antreprenor.
ARTIST ȘI OM DE AFACERI, CUNOAȘTEREA ASPECTELEOR LEGALE
TIPURI DE OAMENEI DE AFACERI
TIPURI DE OAMENEI DE AFACERI
O entitate comercială este o organizaÈ›ie care foloseÈ™te resurse sau aporturi economice pentru a furniza bunuri sau servicii clienÈ›ilor în schimbul banilor sau al altor bunuri È™i servicii. OrganizaÈ›iile de afaceri au diferite tipuri È™i forme de proprietate.
Există trei tipuri majore de afaceri:
1. Afaceri de servicii
Un tip de serviciu de afaceri furnizează produse intangibile (produse fără formă fizică). Firmele de tip service oferă competențe profesionale, expertiză, consultanță și alte produse similare.
Exemple de activități de servicii sunt: saloane, ateliere de reparații, școli, bănci, firme de contabilitate și firme de avocatură.
2. Afaceri de merchandising
Acest tip de afacere cumpără produse la preÈ›ul en-gros È™i vinde acelaÈ™i produs la un alt preÈ› de vânzare, cu amănuntul. Întreprinderile sunt cunoscute sub numele de "cumpără È™i vinde". Acestea obÈ›in profit prin vânzarea produselor la preÈ›uri mai mari decât costurile de achiziÈ›ie.
O afacere de merchandising vinde un produs fără a-È™i schimba forma. Exemple sunt: magazine alimentare, magazine avantajoase, distribuitori È™i alÈ›i revânzători.
3. Afaceri de fabricație
Spre deosebire de o afacere de marfă, o afacere de fabricație cumpără produse cu intenția de a le folosi ca materiale pentru realizarea unui produs nou. Astfel, există o transformare a produselor achiziționate.
O afacere de producÈ›ie combină materiile prime, forÈ›a de muncă ÅŸi cost total al fabricii în procesul de producÈ›ie. Produsele fabricate vor fi apoi vândute clienÈ›ilor.
Afaceri hibride
Întreprinderile hibride sunt companii care pot fi clasificate în mai multe tipuri de afaceri. Un restaurant, de exemplu, combină ingredientele în prepararea unei mese fine (fabricare), vinde o sticlă rece de vin (marfă) È™i onorează comenzile clienÈ›ilor (servicii).
Cu toate acestea, aceste companii pot fi clasificate în funcÈ›ie de interesul lor major pentru afaceri. În acest caz, restaurantele sunt mai mult de tipul serviciului.
FORME LEGALE
FORME LEGALE
Acestea sunt formele de bază ale proprietății întreprinderii:
1. Proprietate unică
O singură proprietate este o afacere deținută de o singură persoană. Este ușor de configurat și este cel mai puțin costisitor dintre toate formele de proprietate.
Proprietarul se confruntă cu răspundere nelimitată; adică, creditorii întreprinderii pot merge după bunurile personale ale proprietarului, dacă afacerea nu le poate plăti.
Forma de proprietate unică este de obicei adoptată de către entitățile de afaceri mici.
2. Parteneriat
Un parteneriat este o afacere deÈ›inută de două sau mai multe persoane care contribuie cu resurse la entitate. Partenerii împart între ei profiturile întreprinderii.
În parteneriate generale, toÈ›i partenerii au răspundere nelimitată. În cadrul societăților comerciale pe acÈ›iuni, creditorii nu pot merge după activele personale ale asociaÈ›ilor pe acÈ›iuni.
3. Corporaţia
O corporaÈ›ie este o organizaÈ›ie de afaceri care are o personalitate juridică separată de proprietarii săi. Proprietatea într-o societate pe acÈ›iuni este reprezentată de acÈ›iuni.
Proprietarii (acÈ›ionarii) se bucură de răspundere limitată, dar au o implicare limitată în operaÈ›iunile companiei. Consiliul de administraÈ›ie, un grup ales dintre acÈ›ionari, controlează activitățile corporaÈ›iei.
În plus față de aceste forme de proprietate de afaceri, acestea sunt câteva alte tipuri de organizaÈ›ii care sunt comune astăzi:
4. Societate cu raspundere limitata
Societățile cu răspundere limitată, sunt forme de afaceri hibride care au caracteristici atât ale unei corporaÈ›ii, cât È™i ale unui parteneriat. Un SRL nu este încorporat; prin urmare, societate cu raspundere limitata nu este considerată o corporaÈ›ie.
Cu toate acestea, proprietarii se bucură de răspundere limitată ca într-o corporaÈ›ie. Un SRL poate alege să fie impozitat ca proprietate exclusivă, parteneriat sau corporaÈ›ie.
5. Cooperativa
O cooperativă este o organizaÈ›ie de afaceri deÈ›inută de un grup de persoane È™i este operată în beneficiul lor reciproc. Persoanele care formează grupul sunt numite membre. Cooperativele pot fi încorporate sau neîncorporate.
Câteva exemple de cooperative sunt: cooperative de apă È™i energie electrică (utilitate), activități bancare cooperatiste, uniuni de credit È™i asociaÅ£iile de proprietari.
AVANTAJE ŞI DEZZAVANTAJE
AVANTAJE ŞI DEZZAVANTAJE
A fi antreprenor implică avantaje mari, precum cele enumerate mai jos, È™i, în acelaÈ™i timp, este important să analizezi implicaÈ›iile personale pe care le poate avea o persoană sau un grup de oameni, pentru a dezvolta un proiect de afaceri, precum È™i inconvenientele care sunt comparative cu alte dedicaÈ›ii profesionale care se pot prezenta de la sine.
Printre avantajele pe care le putem evidenția sunt următoarele:
1. Bucurați-vă de satisfacția de a fi propriul șef, cu puterea de a face lucrurile așa cum doriți.
2. Munca este creată pentru alÈ›ii, în favoarea îmbunătățirii localității È™i regiunii, ceea ce produce satisfacÈ›ie la nivel personal È™i profesional.
3. În prezent, figura antreprenorului câÈ™tigă prestigiu, respect È™i admiraÈ›ie socială într-o manieră din ce în ce mai mare, ceea ce răsplăteÈ™te È™i din punct de vedere social.
4. Ca antreprenor poți colabora la evenimente cu comunitatea, ceea ce produce satisfacții personale.
5. Inițiativa personală este modelată și este este stimulată provocarea personală.
6. Este o alternativă la angajare È™i, în acelaÈ™i timp, funcÈ›ionează pentru sine.
7. Poţi face ca visul, proiectul sau ideea să devină realitate.
8. ÎnvăţaÅ£i È™i cumulaÅ£i cunoÈ™tinÈ›e zilnice în „jungla pieÈ›ei”.
9. MăriÈ›i cercul relaÈ›iilor È™i faceÅ£i noi prietenii în mediul de afaceri.
10. Recompense pe termen lung pot fi obÈ›inute, contribuind la asigurarea viitorului în sine, la înfiinÈ›area unui fond de economii pentru pensionare sau la vânzarea activității la momentul potrivit când se obÈ›in câÈ™tiguri de capital.
Pe de altă parte, în orice proiect de creare a companiei există probleme, pe care trebuie să învățăm să le facem față È™i să le asumăm cu responsabilitate. Dintre acestea, enumerăm unele dintre cele mai semnificative pentru progresul bun al afacerii:
1. Dedicare totală afacerii și clienților.
2. Domeniul operațiunilor este limitat de resursele disponibile și, uneori, acest lucru provoacă frustrări.
3. Functioneaza multe ore si intens.
4. Nu veÈ›i avea niciodată nivelul de securitate al unui salariat, precum È™i un grad limitat de stres pe care îl poate avea un lucrător comparativ.
5. Mai ales este susținută incertitudinea cu privire la progresul afacerii create și a riscului economico-financiar derivat.
AUTONOM:
AVANTAJE:
Alegerea acestei forme legale poate fi justificată din motive fiscale, simplitate în constituire È™i obligaÈ›ii formale.
Controlul companiei.
Posibilitatea obÈ›inerii de ajutor public pentru începerea activității.
DEZAVANTAJE:
Raspundere nelimitata.
Responsabilitatea unică a managementului.
Dificultate în găsirea resurselor financiare.
Dezavantaj fiscal dacă este impozitat peste 25%.
SOCIETATE LIMITATÄ‚:
AVANTAJE:
Răspunderea limitată a partenerilor.
Organisme simple de management.
Recomandat companiilor mici cu investiții reduse.
DEZAVANTAJE:
- Totalul capitalului inițial.
- Transmiterea complexă a participărilor partenerilor.
- Puține posibilități de atragere de capital străin.
SOCIETATE COOPERATIVA:
AVANTAJE:
- Răspundere limitată pentru capitalul contribuit.
- Intrarea și ieșirea gratuită a partenerilor.
- Drepturi egale ale partenerilor.
- Scopul său este binele comun al partenerilor, nu beneficiul economic.
- Sporuri fiscale. IS: 20%.
DEZAVANTAJE:
- O anumită complexitate în dezvoltarea sa È™i asigurarea obligatorie a fondurilor de rezervă. Purtarea cărÈ›ilor sociale.
- Limitarea angajării lucrătorilor (30%).
- Obligația de a depune conturile anuale.
PROCEDURI LEGALE
PROCEDURI LEGALE
Începerea propriei afaceri este atât interesantă, cât È™i provocatoare. După ce aÈ›i făcut cercetarea, aÅ£i scris un plan de afaceri sau o foaie de parcurs È™i aÈ›i decis asupra unei structuri de afaceri, veÈ›i dori să luaÈ›i în considerare celelalte cerinÈ›e legale implicate, astfel încât afacerea dvs. să funcÈ›ioneze cu toate licenÈ›ele È™i permisele necesare.
Iată două cerinÈ›e legale importante de revizuit È™i de înÈ›eles înainte de a lansa mica afacere.
1. Înregistrarea numelor de afaceri
Pentru a vă înregistra numele companiei, probabil că veÈ›i înregistra un „Doing Business As” (DBA) sau un „Nume de afaceri fictiv” (FBN). Acest proces permite statului sau administraÈ›iei locale să cunoască numele în care îÈ›i desfășori afacerea. Această înregistrare nu oferă protecÈ›ie pentru marcă, dar vă permite să creaÈ›i È™i să folosiÈ›i numele dorit pentru scopuri de branding, fără a fi necesar să încorporaÈ›i.
2. VerificaÈ›i ce licenÈ›e, permise È™i înregistrări are nevoie de afacerea dvs.
În funcÈ›ie de tipul de afacere È™i unde se află, este posibil să aveÈ›i nevoie de licenÈ›e È™i permise de afaceri specifice din È›ara, statul, judeÈ›ul sau oraÈ™ul dvs. LicenÈ›ele, permisele È™i înregistrările au multe variaÈ›ii. Exemple includ licenÈ›e de afaceri locale, autorizaÈ›ii de construcÈ›ie, permise legate de securitatea sănătății, permise pentru întreprinderi la domiciliu, permise de incendiu, permise legate de industrie (cum ar fi administrarea unei practici legale, ospitalitate, construcÈ›ie sau producÈ›ie), licenÈ›e pentru băuturi alcoolice È™i altele.
Posibilitățile sunt multe, deci asiguraÈ›i-vă că veÈ›i face cercetări amănunÈ›ite - poate cu ajutorul consilierului dvs. - cu privire la ceea ce trebuie să respectaÈ›i legea din zona dvs. AgenÈ›ia de licenÈ›iere de afaceri a oraÈ™ului sau judeÈ›ului dvs. este, de asemenea, un loc bun pentru a începe.
În linkul următor, puteÈ›i găsi toate procedurile UE în funcÈ›ie de È›ară.
https://ec.europa.eu/growth/single-market/services/services-directive/in-practice/contact_es
lucrători independenți în Europa
lucrători independenți în Europa
DeÈ™i este dificil să tragem paralele între diferitele regimuri, deoarece acoperirea diferă foarte mult, rezumăm pe scurt situaÈ›ia lucrătorilor independenÈ›i din Europa.
Spania: Taxa normală pentru freelanceri în 2019 este de 283,3 EUR / lună care acoperă Incapacitatea temporară în caz de boală comună, accident sau boală profesională, încetarea activității È™i instruirea.
Acoperirea de situaÈ›ii de accidente de muncă (AM) È™i boli profesionale (BP) încetează să fie voluntară în 2019 È™i devine inclusă în contribuÈ›ia independentă de 0,7%, care va face parte din acea 30% din rata totală aplicabilă. Aceste contingenÈ›e se adaugă celor obiÈ™nuite care erau deja obligatorii pentru lucrătorii independenÈ›i È™i care cotizează acum la rata de 28,30%. În 2019, taxa pentru freelanceri care au îndeplinit cerinÈ›ele pentru tariful forÈ›at (un grup mic) a mers de la 50 € la 60 € pentru noile înregistrări ca freelanceri.
Baza minimă de contribuÈ›ie a lucrătorilor independenÈ›i ai companiei începând cu anul 2019 are, de asemenea, creÈ™teri, de la 1 ianuarie, persoana fizică independentă care cotează pentru baza minimă îÈ™i asumă o taxă lunară de 364,22 EUR / lună.
Regatul Unit: Rata minimă în Regatul Unit este de 14 EUR pe lună dacă venitul lunar nu depășeÈ™te aproximativ 600 EUR, deoarece sistemul britanic stabileÈ™te costul cotei autonome pe baza venitului primit. Cu toate acestea, trebuie să contextualizăm informaÈ›iile, deoarece în Marea Britanie sistemul este progresiv, cota creÈ™te.
În cazul în care lucrătorul însuÈ™i consideră că venitul său va fi mai mare de 6000 EUR, acesta poate plăti cel mult o taxă totală de 58 EUR lunar.
Cu toate acestea, acoperirile incluse sunt doar pensia de bază de la stat, ajutorul de deces și concediul de maternitate.
Olanda: Acolo se plătesc doar 50 € pentru a fi autonom. Prin lămurirea cifrei, nu există nicio taxă de securitate socială, astfel încât fiecare persoană fizică independentă trebuie să plătească o asigurare medicală lunară (aprox. 100 € / lună), pe lângă faptul că doreÈ™te asigurare de pensie È™i deces È™i invaliditate. Nu există niciun drept pentru IT.
Irlanda: Nu există nicio taxă de înregistrare lunară sau anuală. Suma care va fi plătită va fi de 4% din venituri în scopuri fiscale, cu alte cuvinte, venituri brute mai puÈ›in cheltuieli sau 500 € (care este mai mare). Au asistență medicală, pensie contributivă de stat, concediu de maternitate, concediu de adopÈ›ie È™i pensie de văduvă, dar nici-un ajutor de È™omaj.
Germania: Cota pentru angajaÈ›i independenÈ›i este de 140 EUR în cazul în care se înregistrează peste 1700 EUR pe lună. Dacă nu este depășit, nu se plăteÈ™te.
DiferenÈ›ele de prestaÈ›ii joacă un rol important È™i, la fel ca în Olanda, lucrătorii independenÈ›i trebuie să plătească o asigurare medicală privată (150-250 EUR pe lună). Nu sunt incluse în sistemul lor de securitate socială, prin urmare, suportă cheltuielile de sănătate, planul de pensii este privat È™i, dacă doresc să aibă o asigurare suplimentară, trebuie să îÈ™i asume È™i taxele.
Portugalia: În Portugalia nu există nicio taxă, dar este plătită în funcÈ›ie de venituri, în special 24,5% din ele pe an. Există o schemă extinsă care poate ajunge la 32%.
Danemarca: angajaÈ›ii independenÈ›i plătesc între 25% È™i 50% din impozitele la sfârÈ™itul anului, inclusiv securitatea socială È™i prestaÈ›ii precum È™omaj, maternitate sau boală.
Italia: Nu există nicio taxă, Trezoreria este plătită în funcÈ›ie de câÅŸtiguri, nu de venituri, aproximativ 20-30%. O persoană care lucrează pe cont propriu trebuie să se înregistreze la sistemul de securitate socială al țării, care acoperă pensiile, bolile, handicapul, ajutorul de È™omaj È™i asistenÈ›a medicală.
FranÈ›a: În această È›ara primul an nu este plătit. Din acel moment, există un impozit care depinde de venituri È™i profesie, care variază între aproximativ 12 È™i 21,3%. În ceea ce priveÈ™te acoperirea È™i prestaÈ›iile, sunt incluse îngrijiri medicale, handicap temporar, pensii pentru văduvie È™i invaliditate È™i pensionare. În ceea ce priveÈ™te sănătatea, autonomul suportă cheltuielile, deÈ™i va primi o rambursare de la stat între 65% È™i 100%.
Indicators
Related material:
1.1artcademy_course_legalrequirementstocreateacompany_level1_ae_ro.doc
Training Fiche PPT:
1.1_ARTCademy_Course_Legal requirements to create a company_Level1_AE_RO.pptx