OER-CRAFT

Model de afaceri canavas, plan de afaceri și design organizațional

SFA_COU_1_RO  

 Title:
Model de afaceri canavas, plan de afaceri și design organizațional
 Keywords
Model de afaceri, canavas, plan de afaceri, organizare, management, control
 Author:
UMA
 Languages:
English
 Objectives/goals:

1. Propunera unei idei de afaceri ca ofertă de valoare
2. Cunoașterea modelului de business canavas și a elementelor sale
3. Aplicarea metodologiei canavas în propria afacere
4. Construirea unui plan strategic de afaceri elementar
5. Dezvoltarea planurilor funcționale și operaționale derivate din planul strategic
6. Proiectarea organigramei și a proceselor de decizie de bază pentru managementul afacerilor

 


 Description:

Fiecare afacere de succes se bazează pe o idee cheie, adică oferta de valoare făcută pe piață, adică un produs sau un serviciu care satisface o nevoie, ceva care rezolvă o problemă pentru client și astfel va fi dispus să plătească.

Modelul de afaceri exprimă propunerea de valoare pe care o companie o face pe piață È™i descrie modul în care această valoare este creată, distribuită È™i păstrată. Pentru a face aceste procese mai clare, metodologia canavas a modelului de afaceri este foarte utilă, deoarece afiÈ™ează oferta de valoare, perspectiva comercială (modul în care acea propunere de valoare este adusă pe piață È™i cui i se adresează), perspectiva productivă (cum este generată valoarea È™i care sunt factorii cheie, resursele È™i partenerii aliaÈ›i pentru realizarea acestuia) È™i perspectiva financiară, care rezumă echilibrul dintre activitățile care generează venituri (cele comerciale) È™i cele care generează cheltuieli (cele productive).

Pentru a dezvolta o afacere ARTÄ‚ & MEÅžETEÅžUGURI, este esenÈ›ial să fie clară atât oferta de valoare care se face pe piață cât È™i modul în care această valoare va fi creată È™i condusă către clienÈ›i. Următorul pas este dezvoltarea unui plan strategic, ceva care nu este complicat, dar care necesită multe aspecte pentru a fi explorate, prin analize strategice externe (oportunități de mediu È™i de piață È™i amenințări) È™i interne (punctele forte È™i punctele slabe ale afacerii în sine) È™i să fie luate în considerare.

Analiza strategică permite cunoaÈ™terea condiÈ›iilor pieÈ›ei È™i a concurenÈ›ei din sector, precum È™i potenÈ›ialul afacerii în sine pentru a profita de oportunități, potrivindu-le pentru crearea unei oferte bazate pe avantaje competitive solide ÅŸi durabile. Pentru aceasta, este esenÈ›ial să cunoaÈ™tem lanÈ›ul valoric al sectorului È™i lanÈ›ul valoric de afaceri, pentru a permite firmei să se poziÈ›ioneze cât mai bine posibil, pentru a genera cea mai mare valoare.

Avantajul competitiv este inima strategiei È™i, pentru a o realiza, implementarea strategiei trebuie făcută prin dezvoltarea unor planuri funcÈ›ionale (operaÈ›iuni, marketing, planuri financiare etc.) È™i operaÈ›ionale, care să specifice toate activitățile care trebuie să fie gata, cine le va face, când È™i prin ce mijloace, precum È™i ce venituri È™i cheltuieli vor presupune (bugetare).

Planificarea este o activitate importantă care ar putea asigura că o afacere îÈ›i va îndeplini obiectivele. Când planurile există, managerii pot conduce afacerea reducând impactul incertitudinii. Planurile ajută, de asemenea, la motivarea personalului, deoarece oamenii pot realiza că există o cale către viitor È™i compania este bine condusă.

Planificarea strategică este cel mai înalt nivel pentru a stabili obiectivele pe termen lung È™i principalul curs de acÈ›iune pentru atingerea lor. Planificarea strategică include analiza internă È™i externă strategică (matricea SWOT), precum È™i selectarea celei mai bune strategii pentru atingerea obiectivelor. Planurile strategice trebuie elaborate în planuri funcÈ›ionale È™i operaÈ›ionale, care descriu activitățile care urmează să fie desfășurate, personalul responsabil pentru dezvoltarea acestora, veniturile È™i cheltuielile aferente acestora È™i programul pentru finalizare.

Implementarea strategiei, chiar dacă este în microîntreprinderile ARTÄ‚ & MEÅžETEÅžUGURI, trebuie să fie susÈ›inută de o organizaÈ›ie bine proiectată: sarcinile trebuie să fie distribuite într-un mod echilibrat care să asigure că toate activitățile sunt desfășurate la timp È™i coordonate între ele, permiÈ›ând planurilor să devină realitate. Acest lucru necesită o proiectare bună a organizaÈ›iei È™i a proceselor de luare a deciziilor, de gestionare È™i control care să asigure că informaÈ›iile despre ceea ce se întâmplă sunt disponibile È™i pot fi utilizate de către manageri pentru a desfășura activitățile microîntreprinderii artizanale spre succesul afacerii.

Managementul este o activitate fundamentală în orice afacere È™i, deÈ™i considerăm că abilitățile tehnice È™i artistice sunt mult mai importante în activitatea artizanală, nu poate fi uitat că este o afacere, iar conducerea trebuie să se asigure că este durabilă È™i profitabilă din punct de vedere comercial È™i economic.

DirecÈ›ia este dată de obicei în maestrul meÅŸteÅŸugar care trebuie să-È™i îmbine înÈ›elepciunea tehnică cu bunul simÈ› È™i logica economică care asigură continuitatea activității sale. Managementul include mai multe activități: planificarea, organizarea, direcÈ›ionarea oamenilor È™i controlul pentru a se asigura că totul se realizează după dorință.

Controlul este activitatea finală È™i una dintre cele mai importante, deoarece ne permite să învățăm din ceea ce s-a făcut, fie că este bine sau rău, È™i să corectăm acÈ›iunile care necesită  îmbunătățire în viitor.

 


 Course contents:

 Modelul de afacere canavas pentru întreprinderile de Artă&Meşteşuguri

Valoarea propunerii și necesitățile pieței

Clic to read  Valoarea propunerii și necesitățile pieței



•    Toate afacerile de succes se bazează pe o idee cheie, adică oferta de valoare făcută pe piață, un produs sau un serviciu care ar putea satisface o nevoie, adică ceva care rezolvă o problemă pentru client È™i pentru care este dispus să plătească.
•    Modelul de afaceri exprimă propunerea de valoare pe care o companie o face pe piață È™i descrie modul în care această valoare este creată, distribuită È™i păstrată.
•    Este important să facem o reflecÈ›ie profundă asupra valorii propunerii noastre specifice È™i ce fel de nevoi È™i aÈ™teptări ale clienÈ›ilor încercăm să satisfacem
•    Pentru microîntreprinderile Artă&MeÅŸteÅŸuguri, propunerea de valoare trebuie să se întoarcă în jurul atributelor artistice, artizanale sau tradiÈ›ionale ale produsului, cum ar fi originalitatea, creativitatea, valoarea patrimoniului, materialele naturale sau originale, cunoÈ™tinÈ›ele ancestrale utilizate pentru elaborarea lui etc., care ar putea să le diferenÅ£ieze față de produsele industriale.
•    Pe o piață globală, nevoile de consum sunt practic interminabile È™i este posibilă găsirea unei niÈ™e sau a unui segment de piață pentru orice tip de produs. Acest lucru oferă oportunități excelente pentru comercializarea produselor realizate manual È™i original.
•    Prin urmare, cel mai important lucru este să È™tim care este publicul È›intă pe care îl vizăm È™i să ne adresăm prin canalele adecvate.
•    În acest scop, modelul de afaceri al canavas este un instrument excelent, care ar putea ajuta la identificarea pieÈ›ei È›intă, a mijloacelor pentru a ajunge la audiență È™i a activităților cheie pentru dezvoltarea operaÈ›iunilor cu succes.


 Elementele şi activităţile modelului de afaceri canvas

The market perspective

Clic to read  Perspectiva pieţei



Primul bloc prezintă perspectiva comercială / de piață, unde sunt amplasate 3 elemente:

- segmente sau grupuri de clienți-țintă către care vom direcționa propunerea noastră de valoare, ale cărei nevoi trebuie să le investigăm
- relaÈ›iile cu clienÈ›ii, care sunt modalitățile prin care vom face publică propunerea noastră de valoare pe piață È™i îi vom convinge pe clienÈ›i să o achiziÈ›ioneze
- canalele de distribuÈ›ie, care sunt mijloacele prin care vom livra produsul sau serviciul clienÈ›ilor care îl achiziÈ›ionează

 



Perspectiva operaţională

Clic to read  Perspectiva operaţională



Al doilea bloc reprezintă structura productivă care permite materializarea ofertei, cu 3 elemente:

- Activități cheie precum proiectare, producÈ›ie È™i toate sarcinile necesare pentru obÈ›inerea produsului / serviciului. În cazul firmelor Artă&MeÅŸteÅŸuguri, proiectarea È™i fabricaÈ›ia artizanală sunt activități cheie.
- Resurse cheie care sunt acele inputuri critice care fac ca produsul nostru să fie unic È™i apreciat, cum ar fi materialele originale È™i de înaltă calitate
- Rețea de alianțe de cooperare cu alți agenți care contribuie sau completează afacerea noastră, cum ar fi furnizorii, agenții de logistică sau distribuitori sau orice agent care contribuie la publicitatea și aprecierea produsului nostru

 

 



Perspectiva financiară

Clic to read  Perspectiva financiară



Al treilea bloc reprezintă perspectiva financiară È™i rezumă în termeni monetari activitățile blocurilor anterioare:

- Activitățile comerciale generează un flux de venituri prin vânzări È™i, de asemenea, prin alte activități complementare
- Activitățile productive generează cheltuieli, iar structura cheltuielilor trebuie proiectată astfel încât să fie compensate de venituri
- Diferența dintre fluxul de venituri și cheltuieli exprimă beneficiul afacerii.

 

 


 Planificarea afacerii pentru microîntreprinderile de Artă&Meşteşuguri

Planificarea strategică

Clic to read  Planificarea strategică



Planificarea cea mai înaltă este planificarea strategică, prin care se decide în ce afaceri È™i pieÈ›e vor funcÈ›iona microîntreprinderea Artă&MeÅŸteÅŸuguri È™i obiectivele pe termen lung sunt stabilite È›inând cont de faptul că ne aflăm într-un mediu concurenÈ›ial în care succesul nu depinde doar de deciziile noastre, dar de asemenea, pe cele ale celorlalÈ›i concurenÈ›i.

Planificarea strategică presupune mai multe etape:

1. Analiză strategică: internă (punctele forte È™i punctele slabe ale microîntreprinderii ART È™i Crafts, resurse È™i potenÈ›ial) È™i externă (amenințări È™i oportunități ale mediului, incertitudinea mediului, caracteristicile concurenÈ›ei È™i ale pieÈ›ei)
2. Stabiliți obiective strategice, comerciale (din punct de vedere al prezenței pe piață) și financiare (randamentul investițiilor)
3. AnalizaÈ›i strategiile sau căile posibile pentru atingerea obiectivelor, luând în considerare rezultatele analizei strategice
4. Selectarea celei mai bune strategii posibile în funcÈ›ie de rezultatele preconizate È™i fezabilitatea dvs.
5. Dezvoltarea de planuri funcționale și operaționale pentru implementarea strategiei și controlul eficienței acesteia

 



Planificare funcţională şi operaţională

Clic to read  Planificare funcţională şi operaţională



Pentru a executa planul strategic trebuie dezvoltate activități productive, comerciale, de achiziții și investiții, finanțare, gestionarea resurselor umane etc.

Prin urmare, planificarea acestor activități funcÈ›ionale È™i operaÈ›ionale trebuie realizată de microîntreprinderea de Artă&MeÅŸteÅŸuguri, conform ciclului următor:

1. Planurile comerciale È™i de vânzări, pe baza previziunilor cererii, putem prognoza vânzări È™i venituri
2. Planurile de producÈ›ie, odată planificate vânzările, este posibil să stabiliÈ›i ce, cât, cât È™i cum să produceÈ›i
3. Planuri de achiziții și investiții, deoarece pentru a produce vom avea nevoie de materiale, instrumente și echipamente
4. Planuri de personal, care au în vedere ce personal vom avea nevoie È™i cu ce calificare pentru a ne dezvolta operaÈ›iunile
5. Planuri de finanțare, deoarece toate planurile anterioare implică cheltuieli și trebuie să avem resursele financiare necesare pentru a le putea efectua.

Toate aceste planuri trebuie să stabilească, de asemenea, datele la care vor fi desfășurate activitățile (programare temporară) și fluxurile de venituri și cheltuieli pe care le vor implica (bugetare).

 


 Design-ul Organisational pentru întreprinderile de Artă&Meşteşuguri

Coordonarea activităţilor

Clic to read  Coordonarea activităţilor



•    Activitățile de bază sunt desfășurate în mod normal de către maestrul meÈ™teÅŸugar sau artist, deoarece reflectă experienÈ›a È™i cunoÈ™tinÈ›ele, expertiza comerÈ›ului.
•    Alte activități care sunt mai transversale pentru orice afacere ar trebui delegate sau subcontractate: gestionarea financiară È™i contabilă, facturarea sau gestionarea site-urilor pentru marketing, inclusiv vânzarea în sine prin asocierea cu reÈ›ele comerciale sau distribuitori.
•    Coordonarea dintre aceste activități este esenÈ›ială È™i o bună planificare iniÈ›ială este de bază, dar atunci trebuie să se asigure că activitățile cheie comunică între ele pentru a-È™i combina eforturile în scopul comun. De exemplu, achiziÈ›iile ar trebui să fie coordonate cu producÈ›ia pentru a se asigura că materialele necesare sunt disponibile atunci când este nevoie, întreÈ›inerea ar trebui să fie coordonată cu producÈ›ia, pentru a nu interfera cu programele etc.
•    În microîntreprinderi, coordonarea este obÈ›inută practic prin comunicare, care trebuie să fie constantă È™i fluidă între persoanele responsabile de activitățile cheie È™i să pornească de la autoritatea care supraveghează întregul.



Design organizational

Clic to read  Design organizational



•    Proiectarea organizaÈ›iei constă în stabilirea sarcinilor care trebuie îndeplinite, a relaÈ›iilor dintre acestea È™i ierarhia care va supraveghea È™i asigura coordonarea întregului.

•    Structura organizatorică este reprezentată în organigrama, care reflectă structura (poziÈ›ii, domenii, secÈ›ii sau departamente) È™i relaÈ›ia dintre acestea (relaÈ›iile de autoritate È™i relaÈ›iile de muncă)

 
 
•    RelaÈ›iile de muncă È™i autoritate trebuie să fie clare: toată lumea ar trebui să È™tie cine răspunde È™i ce sarcini trebuie să îndeplinească, precum È™i cu cine ar trebui să interacÈ›ioneze în munca lor pentru a primi sarcini sau pentru a-È™i livra rezultatele.

 


 Managementul şi controlul în întreprinderile pentru Artă&Meşteşuguri

Management

Clic to read  Management



•    În fiecare organizaÈ›ie, managementul este necesar pentru a asigura coordonarea È™i atingerea obiectivelor.
•    DirecÈ›ia în microîntreprinderi acoperă, de obicei, toate activitățile manageriale care corespund meÈ™terului, deoarece de obicei nu există ierarhie cu mai multe niveluri È™i nici manageri specializaÈ›i în fiecare dintre zonele funcÈ›ionale.
•    Managementul constă în planificarea, organizarea, direcÈ›ionarea performanÈ›ei oamenilor È™i controlul, astfel încât:
- sunt stabilite planuri (obiective, strategii, activități)
- resursele sunt disponibile (domenii de lucru, oameni, sarcini, responsabilități)
- performanțele oamenilor sunt stimulate și sporite (conducere, comunicare, motivare) și
- rezultatele sunt verificate pentru a vedea dacă acestea corespund celor planificate (controlul și corectarea abaterilor de la obiective).

 



Controlul

Clic to read  Controlul



•    Controlul este funcÈ›ia managerială care asigură progresul afacerii către obiectivele sale conform planului.
•    De asemenea, implică mai multe activități, cum ar fi:
- verificare, după cum sunt observate rezultatele;
- comparare, confruntarea cu obiectivele planificate,
- evaluare, se evaluează dacă există abatere È™i dacă acest lucru este important, È™i în final
- corectare, se iau decizii pentru a corecta ceea ce nu funcționează corect.
•    Controlul se bazează pe indicatori (IPC - indicator de performanță cheie), care sunt măsuri luate din variabile care sunt importante pentru un bun progres al afacerii: cifre de vânzări, raporturi de trezorerie, îndatorare, cifra de afaceri a produsului, timp mediu de vânzare, costuri de producÈ›ie, cost personal pe oră etc.
•    Să È™tim să stabilim cei mai potriviÈ›i indicatori pentru activitatea noastră artizanală este esenÈ›ial È™i necesită o bună cunoaÈ™tere a proceselor noastre de muncă È™i o bună înÈ›elegere a ceea ce o face să reuÈ™ească sau să nu reuÈ™ească, adică care sunt factorii critici pentru succesul în afaceri.

 

 Results


 Indicators


 Bibliography

https://www.businessmodelsinc.com/about-bmi/tools/business-model-canvas/ http://www.businessdictionary.com/definition/market-segment.html https://medium.com/seed-digital/how-to-business-model-canvas-explained-ad3676b6fe4a https://www.youtube.com/watch?v=QoAOzMTLP5s&t=24s http://www.businessdictionary.com/definition/four-functions-of-management.html https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_success_factor https://kpi.org/KPI-Basics https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/zpvw3k7/revision/1 https://study.com/academy/lesson/organizational-chart-and-hierarchy-definition-examples.html https://www.southampton.ac.uk/hr/services/od-explained/index.page http://www.businessdictionary.com/definition/strategic-planning.html


 Related material:
2.1_artcademy_course_business_model_planning_organisation_basic_ro_uma.docx
 Training Fiche PPT:
2.1_artcademy_course_business_model_planning_organisation_basic_ro_uma.pptx